Landwinkel+zoekt+buiten+erf
Achtergrond
© Michiel Elands

Landwinkel zoekt buiten erf

Landwinkel wil meer boerderijwinkels buiten het boerenerf realiseren. 'We zien daarin omzetkansen', zegt Landwinkel-voorzitter Peter Weenink. De coöperatie draaide onlangs een pilot met een Landwinkel in een tuincentrum in Zevenaar.

Vorig jaar groeide de omzet van de coöperatie met 6,5 procent, dit jaar ligt de omzetstijging op 3 procent. Weenink beaamt dat de coöperatie er harder aan moet trekken om de groei van 3 procent in de benen te houden.

'De concurrentie met supermarkten die streekproducten aanbieden wordt groter. We hebben dit voorjaar ook in onze eigen winkel een daling in de omzet gehad van enkele procenten. Dat is nog nooit eerder gebeurd. De omzet stijgt nu weer, maar een dip in de verkoop van levensmiddelen wil je niet.'

Binding

Dat door de vestiging op andere locaties de binding met de boeren verdwijnt, weerspreekt de Landwinkel-voorzitter. 'Een Landwinkel in een tuincentrum past in het rijtje van boerderijwinkels. De productie vindt er niet plaats, maar bloemen en planten maken wel een belangrijk deel uit van de agrarische sector.'

De concurrentie met supermarkten die streekproducten aanbieden wordt groter

Peter Weenink, voorzitter Landwinkel

Landwinkel-directeur Pieter-Jan Brandsma verwacht juist dat samenwerking met meerdere partijen het concept versterkt. 'Je brengt hierdoor veel meer mensen in contact met Landwinkel en stimuleert hiermee de verkoop van boerderijproducten. Klanten zijn op zoek naar meer beleving en vinden het fijn als ze op een plek meerdere functies kunnen combineren. Onze leden zijn razend enthousiast, want het zorgt voor meer naamsbekendheid.'

Boerenbusinessclub

Om de omzetgroei verder te realiseren, intensiveert de coöperatie haar contact met de leden via onder andere een boerenbusinessclub en bezoekt ze de leden meerdere malen per jaar. Inzet is vooral het verbeteren van de winkelvloer, geeft Weenink aan. 'We denken meer mee bij de inrichting en proberen er meer eenheid in te krijgen.'

De Landwinkelbeurs dinsdag in Veenendaal was met een boerenbusinessplein dan ook anders van opzet dan andere jaren. Brandsma: 'De ontwikkelingen in ons vakgebied gaan snel. Ontmoeting wordt cruciaal om bij de tijd te blijven. Wij vinden het belangrijk om daarom meer een netwerkfunctie te vervullen. Wij verwachten dat dat bijdraagt om de groei te realiseren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer