VVD%2Dmoties+steunen+LTO+bij+vanggewas
Nieuws
© DIRK HOL

VVD-moties steunen LTO bij vanggewas

De moties die VVD-kamerlid Helma Lodders gisteren indiende voor verruiming van de toepassing van vanggewassen als vergroeningsverplichting binnen het GLB sluiten aan op het beleid dat LTO nastreeft.

Lodders diende gisteren een motie in om de minimale aanhoudperiode van de vanggewassen in te korten van tien tot acht weken. In de tweede motie verzoekt het VVD-kamerlid om de inzaaidatum te laten starten na de oogst van het hoofdgewas. De moties worden volgende week in de Tweede Kamer in stemming gebracht.

LTO wil dat Nederland gebruik maakt van de ruimte die binnen het GLB is ontstaan voor de teelt van vanggewassen. Brussel hanteert nu al een minimum van acht weken voor het te velde staan van vanggewassen. Verder stelt het GLB geen eisen aan de inzaaidatum van vanggewassen.

Moeilijk controleerbaar

In Nederland mag een vanggewas pas na 15 juli tot maximaal 1 oktober worden ingezaaid. Volgend jaar rekt EZ de einddatum op tot 15 oktober. Minister Kamp van EZ gaf gisteren na het indienen van de VVD-moties te kennen dat het loslaten van de inzaaidatum voor vanggewassen deze vorm van vergroening moeilijk controleerbaar maakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer