Boeren onderhouden gras Lelystad Airport

Boeren gaan het gras van het nieuwe Lelystad Airport de komende vijftien jaar beheren en onderhouden. Dat maakten de Lelystadse Boer en aannemer Dura Vermeer vrijdagmorgen op de landingsbaan bekend.

Boeren+onderhouden+gras+Lelystad+Airport
© Eigen Foto

Een groep van zeven boeren zaait vanaf volgende week het gras rondom de vernieuwde start en landingsbaan in met een speciaal grasmengsel dat vogelwerend werkt en onderhoudt de grasmat. Naast het onderhoud en beheer ziet de Lelystadse Boer ook mogelijkheden voor gladheidbestrijding van het vliegveld. Hierover is de stichting nog in gesprek .

Kansen

Voor De Lelystadse Boer was de overeenkomst een belangrijk doel. De Lelystadse Boer is een initiatief dat in 2016 is ontstaan door de uitbreidingsplannen van Lelystad Airport. Het gaat om zestig agrarische bedrijven, in een straal van ongeveer 2,5 kilometer rondom het vliegveld.

Deze groep omwonenden, die de meeste overlast van het vliegveld ondervindt, heeft als missie dat 'het goed boeren blijft' in het gebied.

'We hebben vanaf onze oprichting gezegd dat niemand het gras op Lelystad Airport beter zou kunnen onderhouden dan de boeren uit het gebied', zegt Gerben van Lenthe, die via LTO Noord het aanbestedingsproces voor de Lelystadse Boer begeleidde. 'Door als boeren gezamenlijk op te treden hadden we de kans om goed in te schrijven op deze aanbesteding. Er komt heel wat kijken bij het onderhouden van een luchthaven, maar samen hebben we genoeg kennis en slagkracht om het waar te maken.'

Mineur

Ook voorzitter van de Lelystadse Boer Rob ter Haar is blij met deze concrete invulling door de boeren. 'Het vliegveld kunnen we niet meer tegenhouden. Dat hebben we geaccepteerd. Dan kun in mineurstemming blijven, of de kansen die er liggen oppakken.'

De boeren hebben er speciaal bedrijf voor opgericht: Lelystad Airport Rentmeesters. Ter Haar: 'het is een commercieel bedrijf dat betaald wordt voor de opdrachten.'

Beide partijen maakten het vrijdagmorgen onder toeziend oog van gedeputeerde Jaap Lodders, wethouder Jop Fackeldey en directeur van Lelystad Airport Hanne Buis bekend, midden op een deel van de nieuwe startbaan die inmiddels is aangelegd.

Inzaaien

De Lelystadse Boer treft de laatste voorbereidingen voor de inzaaiwerkzaamheden. Volgend jaar zal het jonge gras voor het eerst geklepeld worden. Een volgende uitdaging voor de boeren is om het vrijkomende gras te kunnen verwaarden, door bijvoorbeeld de vezels te gebruiken als verpakkingsmateriaal voor horeca op het vliegveld.

Projectleider namens Dura Vermeer Frank Mollenhof: 'De Lelystadse Boer heeft laten zien innovatief en ondernemend te zijn en ze hebben kunnen aantonen aan dezelfde hoge veiligheidsstandaard te zullen voldoen als andere gespecialiseerde bedrijven. Veiligheid is bij het werken op een luchthaven van het allergrootste belang, in de manier van werken en als het gaat om vogelwerendheid. Het werken met de boeren uit de omgeving is bovendien een heel mooi gegeven.'

Luchthavenfonds

Het initiatief van De Lelystadse Boer wordt door provincie Flevoland en de gemeente Lelystad ondersteund.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer