Fendt mist alleen nog grondbewerkingswerktuigen

De Duitse machinebouwer Fendt is op weg fullliner te worden. Naast rupstrekkers en veldspuiten van Challenger brengt de fabrikant van moederconcern Agco nu ook opraapwagens en rondebalenpersen van Lely en een maaidorser op de markt.

Fendt+mist+alleen+nog+grondbewerkingswerktuigen
© Fendt

Fendt voegt dertig nieuwe machines aan het productgamma toe. De MT1100 en MT900 Vario-rupstrekkerserie bijvoorbeeld. Bestaat de MT1100-serie nog uit vier overgespoten Challenger-trekkers van 338 tot 440 kilowatt (460 tot 600 pk), de nieuwe MT900 Vario lijkt wat uiterlijk en traploze transmissie op Fendts 1000 Vario-wieltrekker.

Ook in de geveerde cabine is het herkenbaarheid troef voor de Fendt-rijder. Het rupsonderstel heeft een verbeterde vering. Dat zorgt voor een betere bodemvolging, zodat de 280 tot 317 kilowatt (380 tot 431 pk) die de 9,8 liter zevencilinder AgcoPower-motor genereert, ook op de grond overgebracht kan worden.

Aandachtstrekkers

Hoewel deze rupstrekkers echte aandachtstrekkers zijn, moet de Duitse machinebouwer het wat verkoopresultaten betreft hier niet van hebben. Ook de Nederlandse importeurs Abemec en Mechan verwachten meer van de vernieuwde 200 Vario-serie.

Ik ga graag in gesprek met Manitou, Merlo en JCB en met Lemken of Gregoire Besson

Martin Richenhagen, directeur Agco

Deze 51 tot 80 kilowatt (70 tot 110 pk) sterke trekkers zijn er in een standaarduitvoering en smalspooruitvoeringen. Ze hebben een 3,3 liter driecilinder AgcoPower-motor die met katalysator en EGR aan de Stage 3b-emissie-eisen voldoet. Opmerkelijk is het automatische spoorvolgingssysteem, aangestuurd door RTK-gps, dat vooral vollegrondsgroentetelers zal aanspreken.

Ultrasoonsysteem

Verder is een Reichardt-ultrasoonsysteem leverbaar dat de trekker langs bomen en struiken manoeuvreert. Een spaarfrontaftakas is nieuw, net als de omkeerbare ventilator voor de radiateur. De trekkers zijn voorzien van isobus, waarbij een machine ook de trekker kan aansturen. Elektrische vloerverwarming in de cabine zorgt ervoor dat de voeten van de bestuurder warm blijven en het hoofd koel.

Om het hooibouwprogramma uit te breiden neemt Fendt de Lely Tigo-opraapwagens en Welger-oprolpersen op in het programma. Verder breidt zij het pakket uit met de 7-, 8- en 9-serie maaidorsers die moederbedrijf Agco in het Italiaanse Breganze bouwt. De 7 heeft een enkele rotor, de 8 en 9 hebben een dubbele rotor. De machine is niet voorzien van de kenmerkende groene Fendt-verf, maar is zwart gelakt.

Toekomst

Agco-directeur Martin Richenhagen wil binnen afzienbare tijd de precisiezaaimachines van het onlangs overgenomen Amerikaanse Precision Planting aan het Fendt-gamma toevoegen. Dan ontbreken nog steeds grondbewerkingsmachines en verreikers. 'Ik ga graag in gesprek met Manitou, Merlo en JCB en met Lemken of Gregoire Besson. Dat zou ons goed passen.'

Fendt toonde tijdens een persbijeenkomst vorige week vrijdag in het Duitse Marktoberdorf ook twee onderzoeksprojecten. Het elektrisch aangedreven robotje Mars dat alleen of in een zwerm van meerdere robots mais kan zaaien is er een van. Hij kan 15 kilo zaad meenemen waardoor het gewicht van het machientje net 65 kilo wordt.

Dat zorgt ervoor dat een boer al snel het land op kan. De bodemdruk is immers laag. Is de voorraadtank leeg? Dan rijdt de robot terug naar het vulpunt waar hij ook wordt opgeladen. Een groepje van tien robots kan een hectare per uur inzaaien. Volgens Fendt zal de Mars vanaf 2020 praktrijkrijp zijn.

Batterij

De elektrische Fendt e100 is volgend jaar al op geselecteerde bedrijven aan het werk te zien. De op een smalspoortrekker gebaseerde trekker heeft een 650 volt, 100 kilowattuurbatterij, goed genoeg om vier uur mee te werken en ideaal voor veehouders, fruittelers en gemeenten, meent de trekkerbouwer. Zij rijden immers niet de hele dag met de trekker en hebben voldoende pauzes om de batterij op te laden.

Afhankelijk van de lader en oplaadstroom gebeurt dat binnen veertig minuten tot tien uur. De trekker kan bestaande machines via de gangbare aftakas aandrijven, maar is ook klaar voor elektrische werktuigen. Daarvoor is hij zowel voor als achter van een 400 volts-stopcontact voorzien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer