Octrooi op paarse radijskiem onterecht

Taste of Nature heeft ten onrechte een octrooi gekregen op de paarse radijs als kiemgroente. Dat heeft het Gerechtshof Den Haag deze week bepaald.

Octrooi+op+paarse+radijskiem+onterecht
© Koppert Cress

De paarse radijs als kiemgroente is al openbaar getoond voordat het octrooi erop werd aangevraagd, stelt de rechtbank in Den Haag. Daardoor gaat de voorwaarde dat een product nieuw moet zijn als erop een patent wordt verleend, niet meer op.

Uitgeleverd

Taste of Nature heeft in september 2001 octrooi aangevraagd op de paarse kiemgroente. Voor die tijd had het bedrijf de de zaden van deze kiemgroente al uitgeleverd aan Van der Plas Sprouts in Broek op Langendijk.

De civiele rechtszaak ging tussen Taste of Nature in Monster en Cresco in Honselersdijk. Het laatstgenoemde bedrijf produceert en verhandelt spruitplanten die onder de namen Red Radish Cress en (Red) Purple Radish Cress op de markt worden gebracht. Taste of Nature heeft een licentie onder het octrooi verleend aan de dochteronderneming Koppert Cress.

In 2011 begonnen

De rechtszaak dateert al van 2011, toen Cresco de octrooiverlening in kort geding aanvocht. Aan Taste of Nature is in juni 2008 het patent verleend op de paarse kleur van de groente, dat een gevolg is van een verhoogd anthocyaninegehalte.

De uitspraak van de Haagse rechter deze week was in een hogerberoepzaak. Door de uitspraak mag de paarse radijskiem zonder licentie door anderen dan Koppert Cress worden geteeld.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer