Glastuinbouw+pleit+voor+stabiele+CO2%2Dvoorziening
Nieuws
© Hans de Lijser/OCAP

Glastuinbouw pleit voor stabiele CO2-voorziening

De tuinbouwsector lijdt schade door de beperkte beschikbaarheid van CO2 en heeft dringend meer aanvoer nodig om de sector op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Dit stellen OCAP en LTO Glaskracht Nederland in een gezamenlijk persbericht. De recente brand bij Shell in Pernis maakt volgens beide organisaties voor het tweede achtereenvolgende jaar duidelijk hoe kwetsbaar de CO2-voorziening voor de glastuinbouwsector nog is.

Shell Pernis is een van de twee bedrijven die op dit moment CO2 via het netwerk van OCAP leveren aan glastuinbouwbedrijven in het westen van het land. Door de brand is de levering van Shell nu stilgevallen en zit de glastuinbouw met grote problemen.

Nico van Ruiten, voorzitter van glastuinbouworganisatie LTO Glaskracht: 'Slechts een derde van de benodigde CO2 is op dit moment beschikbaar. Sommige tuinders klagen daardoor al over een productieverlies van twintig procent.'

'Bij anderen zijn er flinke extra kosten omdat ze nu aardgas moeten stoken om toch voldoende CO2 te hebben. Dat is natuurlijk zonde in een tijd waarin we die CO2-emissie juist proberen terug te dringen', aldus de bestuurder.

Meer bronnen en een buffer

OCAP en LTO Glaskracht wijzen erop dat als er meer CO2-bronnen op het systeem worden aangesloten en er een buffer is, het stoken van aardgas niet meer nodig zal zijn. De sector kan dan overschakelen op duurzame energie zoals geothermie

De vereiste leveringszekerheid is volgens OCAP en LTO Glaskracht al op afzienbare termijn te realiseren. Ze hebben een plan bij de overheid neergelegd om nieuwe bronnen op het leidingsysteem aan te sluiten. Dan gaat het bijvoorbeeld om de afvalenergiecentrale van Amsterdam, maar ook andere afvalbedrijven kunnen een bijdrage leveren.

De plannen van OCAP en LTO Glaskracht zijn concreet. De eerste stap, het aansluiten van de derde bron, zou al rond 2020 gerealiseerd kunnen zijn. Daarvoor is alleen nog een financiële bijdrage van de overheid vereist. Buffering kan ook relatief snel worden gerealiseerd, maar dan bij voorkeur in combinatie met plannen van de overheid om onder de Noordzee CO2 op te slaan.

Regeerakkoord

'Er zal snel een beslissing moeten komen over de structurele oplossing voor de CO2-behoefte van de glastuinbouw', vindt Van Ruiten. 'Hergebruik levert tegen relatief lage maatschappelijke kosten een aanzienlijke uitstootbesparing. En door CO2-buffering te combineren met CO2-opslag, dalen ook daar de kosten.'

'Vandaar onze oproep aan de politiek om een duurzame en stabiele CO2-voorziening voor de glastuinbouw op te nemen in het regeerakkoord.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer