Meer+bodemdata+gratis+beschikbaar
Nieuws
© Twan Wiermans

Meer bodemdata gratis beschikbaar

Na de Bodemkaart van Nederland stelt Wageningen Environmental Research (Alterra) nu ook de Geomorfologische Kaart van Nederland als open data beschikbaar.

Dit betekent dat iedereen zonder kosten vrije toegang krijgt tot de kaart die tot in detail informatie geeft over het reliëf, de ontstaanswijze en de ouderdom van alle locaties in Nederland.

Tot nu toe was deze informatie niet vrij toegankelijk. Dankzij financiering van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & MIlieu is dat nu wel het geval.

Bovengrond

Naast informatie over reliëf, ontstaanswijze en ouderdom, geeft de kaart aanvullende informatie over afwijkende geologische afzettingen in de bovengrond, eventuele bijzonderheden in het reliëf en er wordt beschreven of de landvorm is beïnvloed door stuivende kust- en landduinen en sedimentatie en erosie in langs de grote rivieren en op slikken en schorren.

De geomorfologische kaart wordt onder meer gebruikt als gidsmodellen voor concrete ruimtelijke maatregelen. Voor archeologie geeft de kaart informatie over de kans of archeologische resten al dan niet zijn aangetast door grondbewerking en graafwerkzaamheden.

Tenslotte speelt de kaart een belangrijke rol voor onderzoek, onderwijs en educatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer