Opbrengst en kwaliteit graan goed

De graanopbrengsten zijn over het algemeen goed, zegt Aart den Bakker van Agrifirm. 'Wintergerst begon al goed met opbrengsten van 9 tot 11 ton per hectare. Op de klei in Midden- en Noord-Nederland meldden telers tarweopbrengsten van 9,5 tot 11 ton per hectare.'

Opbrengst+en+kwaliteit+graan+goed
© Han Reindsen

De brouwgerstopbrengsten zijn op de kleigronden met 8,5 tot 9,5 ton ook goed. Op zand- en dalgronden liggen de opbrengsten als gevolg van het droge weer in juni wel wat lager. 'We zien daar opbrengsten brouwgerst van 5 tot 7,5 ton', zegt de manager granen bij de coöperatie.

'De kwaliteit van het graan is over het algemeen goed. Wel loopt het hectolitergewicht iets terug, maar het blijft tot nu toe binnen de normen. Een lager hectolitergewicht komt vaker voor als het graan rijp is en het door de weersomstandigheden niet op tijd van het land af komt', zegt Den Bakker.

Vochtgehalte

Het meeste graan komt binnen met een vochtgehalte tussen de 14 en 16 procent. 'Partijen met 14 procent vocht zien we nog niet zo veel. Meestal is het rond de 15 en 16 procent vocht, met enkele uitschieters naar boven van 17 procent.'

Over de kwaliteit van de brouwgerst is Den Bakker optimistisch. 'We zijn vrij positief over wat er binnenkomt. Ondanks wat groene korrels als gevolg van doorwas lijkt de brouwgerst goed verhandelbaar. Als Agrifirm moeten we een mooie premie zien binnen te halen.'

Zuid-Nederland

De graanoogst in het zuiden van het land nadert zo langzamerhand een afronding, blijkt uit het laatste overzicht van CZAV. In de meeste gebieden is veelal 90 tot 95 procent van de oogst binnen. Wintertarwe komt uit op gemiddeld 9,2 tot 9,3 ton per hectare. Her en der staat nog wat graan op het land.

Ook in het midden van het land en in Zuidelijk Flevoland is de oogst nagenoeg klaar. In de Noordoostpolder staat naar schatting 15 procent van het graan nog op het land.

Regen

'Als het droog was gebleven, waren de boeren in de Noordoostpolder ook klaar geweest met de graanoogst. De regen van dinsdag gooide roet in het eten. Het is nu afwachten. Het risico is dat, als het lang duurt voor we weer kunnen beginnen, het hectolitergewicht verder daalt', zegt Den Bakker.

In het noorden van het land zijn de verschillen tussen de regio's behoorlijk groot. 'In het Oldambt lopen ze met de graanoogst voor op het Hogeland en het Friese akkerbouwgebied. In het Oldambt is zo'n 80 procent van het graan binnen, in de overige gebieden ongeveer 70 procent.'

Veenkoloniën

In de Veenkoloniën is ongeveer twee derde van de graanoogst achter de rug. In Drenthe zijn meerdere percelen met doorwas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer