Varkenspest+Roemeni%C3%AB%3A+extra+ontsmetten
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Varkenspest Roemenië: extra ontsmetten

In verband met de uitbraak van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in Roemenië moeten vervoermiddelen voor evenhoevigen die terugkomen uit Roemenië onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats.

Geladen vervoermiddelen worden eerst gelost waarna ter plekke een eerste R&O plaatsvindt, waarna dit nogmaals gebeurt op een erkende R&O-plaats.

Na afloop van de tweede R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende wasplaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de tweede R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA.\

Veel import

Volgens het CBS is vorig jaar voor 1,4 miljoen euro aan levende dieren geïmporteerd. In de eerste vijf maanden van dit jaar was dit 345.000 euro. Van de laatste maanden is nog niets bekend.

Evenhoevigen

De verplichting geldt voor varkens, runderen, schapen, geiten en herten. Deze tweede R&O gold reeds voor de EU-risicolanden Estland, Griekenland, Italië, Letland, Litouwen, Polen en alle derde landen.

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer