Afrikaanse Varkenspest baart EU-Landbouwraad zorgen

Er moet meer duidelijkheid komen over hoe Afrikaanse Varkenspest (AVP) zich verspreid. Dat vindt de EU-landbouwraad in reactie op de vondst van AVP in Tsjechië.

Afrikaanse+Varkenspest+baart+EU%2DLandbouwraad+zorgen
© Het Utrechts Landschap

De situatie rond AVP baart de Landbouwraad zorgen. 'Geen lidstaat is meer veilig', aldus de Landbouwraad. Tussen de tot dusver bekende gevallen in het oosten van Polen en Litouwen en de uitbraak van AVP in Tsjechië ligt minimaal 400 kilometer. Wilde zwijnen verspreiden AVP traag. Dat vindt al geruime tijd plaats met een snelheid van ongeveer 1 à 2 km per maand. Dat sluit het wilde zwijn, als bron uit, stelt de EU-Landbouwraad.

'Ditmaal is de besmetting terug te voeren op de mens', aldus landbouwcommissaris Andriukatis. Die wordt daarin gesteund door de Tsjechische minister van Landbouw Marian Jurecka. Onduidelijk blijft echter of besmet varkensvlees de bron van de AVP-besmetting in Tsjechië is of dat de mens het virus heeft overgebracht.

Strenger controleren

In verband met de verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP) in landen in Centraal- en Oost-Europa kondigde de NVWA al extra hygiënemaatregelen af vor veetransporten uit de risicogebieden. Andriukatis roept daarnaast EU-lidstaten op strenger te controleren op de invoer van levensmiddelen. Ook wil hij bewustwordingscampagnes voor varkenshouders, dierenartsen en jager.

De Belgische minister van Landbouw Willy Borsus noemt de situatie 'een klap voor de hele varkenshouderij in de EU.' Tsjechië was eind juni enorm verrast door de vondst van AVP. Sinds 2014 is er een jaarlijks onderzoeksprogramma naar Klassieke Varkenspest (KVP) en Afrikaanse Varkenspest (AVP). Tot nu toe waren de uitslagen van dat onderzoek altijd negatief.

Uitbraak AVP in Tsjechië is een bedreiging voor alle lidstaten.

Wilde zwijnen

Door het monitoringsprogramma zijn de geïnfecteerde wilde zwijnen gevonden. Begin deze week waren er 29 gevallen van AVP vastgesteld. Het virus is een oost Europese stam die lijkt op de stammen die gevonden worden in Rusland en de Oekraïne.

Naar aanleiding van de situatie in Tsjechië heeft Slowakije een onderzoek naar AVP ingesteld. Voor Slowakije is er risico op insleep van AVP vanuit 3 grenslanden: Oekraïne, Polen en nu Tsjechië. Er is een buffer van 30 kilometer langs de grens voor monitoring van wilde zwijnen en tamme varkens. Voor die laatste groep zijn de bio-security-eisen aangescherpt.

Nieuwe strategie

De uitbraak in Tsjechië, in het midden van de EU, is een bedreiging voor alle lidstaten. De Landbouwraad concludeert dat de maatregelen van de laatste jaren om het virus uit te roeien niet hebben geholpen. Er moet nagedacht worden over een nieuwe strategie, aldus de Landbouwraad.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer