Noorden trekt bij Van Dam aan de bel over fipronil

Veel legpluimveebedrijven in Noord-Nederland verkeren door de fipronil-affaire in grote onzekerheid. Er is behoefte aan duidelijke voorlichting over de interpretatie van regels, de te nemen maatregelen en de effectiviteit daarvan.

Noorden+trekt+bij+Van+Dam+aan+de+bel+over+fipronil
© Koos v.d. Spek

Dat schrijven de drie noordelijke provincies in een brandbrief aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. De provincies baseren zich op gesprekken met pluimveehouders in Friesland, Groningen en Drenthe. 'Al met al leidt de fipronil-affaire tot forse onzekerheid en financiële druk bij de getroffen ondernemers.'

De drie provincies pleiten voor een nationaal noodfonds voor getroffen pluimveehouders die financieel ten onder dreigen te gaan aan de nu ontstane situatie. Er moet zo snel mogelijk een onderzoek komen naar de haalbaarheid daarvan, stellen de gedeputeerden Henk Staghouwer, Henk Jumelet en Johannes Kramer.

Slecht te spreken

De noordelijke provincies merken op dat de getroffen ondernemers slecht zijn te spreken over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 'Zij ervaren de NVWA als weinig proactief en behulpzaam in het geven van de gevraagde duidelijkheid.'

Ook bestaat onder de pluimveehouders het beeld dat de normen en regels en de interpretatie van Europese regelgeving in Nederland fors strenger zijn dan in omringende landen, meldt het drietal aan Van Dam.

Gelijk speelveld

De drie noordelijke provincies dringen daarom aan op een gelijk speelveld en vragen de staatssecretaris een onderzoek in te stellen naar het optreden van de NVWA in deze kwestie en te komen met duidelijke verbeterpunten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer