Getroffen pluimveehouders moeten ruimen of ruien

Pluimveehouders die zaken hebben gedaan met het ontsmettingsbedrijf Chickfriend om bloedluis te bestrijden, moeten hun bedrijf fipronil-vrij maken. Ruimen of ruien, dat is de keuze waar veel ondernemers nu voor staan.

Getroffen+pluimveehouders+moeten+ruimen+of+ruien
© Gebiedscoöperatie O-gen

Hoe maak je een bedrijf fipronil-vrij?

Bedrijven die het middel hebben gebruikt, moeten zelf actie ondernemen. Omdat een verontreiniging van fipronil geen bestrijdingsplichtige dierziekte is, is er vanuit de overheid geen voorschrift van wat ze moeten doen.

In overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er wel protocollen gemaakt. Eieren worden afgevoerd en vernietigd. Mest gaat naar BMC Moerdijk en wordt verbrand. Dat is de veiligste manier om fipronil uit het milieu te halen. Tot slot moet de rest van het bedrijf fipronil-vrij worden.

Wanneer is ruien een optie?

Boeren met oudere kippen zullen kiezen voor ruimen. Over niet al te lange tijd zouden de kippen toch al naar de slacht gaan. Bovendien is er al vaak een nieuw koppel kippen besteld, zodat het bedrijf over niet al te lange tijd weer eieren kan produceren.

Bij een koppel jongere kippen wordt de keuze lastiger. Worden die geruimd, dan zit de pluimveehouder lange tijd met lege stallen, omdat nieuwe kippen niet direct voorradig zijn. Leegstand betekent geen inkomsten. Het is dus enerzijds een kwestie van rekenen. Maar dierenwelzijn speelt ook mee. Pluimveehouders ruimen niet zomaar een koppel goede kippen.

Hoe verloopt het ruien?

Op basis van verwachtingen van geraadpleegde deskundigen lijkt het ruien van kippen een effectieve methode om de halfwaardetijd, dat is de tijd waarbinnen de gehaltes stof in het dier worden gehalveerd, te versnellen. Bekend is dat fipronil wordt opgeslagen in het buikvet van de kip en dat dit door ruien wordt afgebroken. Een laagcalorisch dieet zorgt ervoor dat fipronil versneld wordt uitgescheiden door het dier. De komende tijd moeten vetmonsters dit uitwijzen.

Hoe maak je de stal fipronil-vrij?

Omdat het middel bij toepassing verneveld is door de hele stal, is het lastig om een stal geheel fipronil-vrij te maken. Op dit moment wordt onderzocht op welke wijze dit het beste kan worden gedaan. Het ruien van kippen kost zo'n vijf weken en het is nog niet helemaal duidelijk hoe de omgeving van de kippen fipronil-vrij kan worden gemaakt.

Wat doen de meeste pluimveehouders?

Er is nog veel onduidelijk over het effect van ruien. In combinatie met de reeds geleden economische schade is dat voor sommige pluimveehouders reden om de stal toch te ruimen. Maar zoals het er nu naar uitziet, laten de meesten hun kippen ruien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer