Meer Duitse ondernemers betalen rente over banktegoed

Een op de vijf ondernemers in Duitsland is de afgelopen tijd geconfronteerd met negatieve rente op het banktegoed. Dat blijkt uit een enquête die is gehouden door economisch onderzoeksbureau CesIfo in München.

Meer+Duitse+ondernemers+betalen+rente+over+banktegoed
© Nieuwe Oogst

Het bureau publiceerde donderdag cijfers waaruit blijkt dat steeds meer ondernemers van hun bericht krijgen dat ze rente moeten betalen op hun tegoeden. Vooral middelgrote en grote ondernemingen hebben er mee te maken. In het midden- en kleinbedrijf komt het vooralsnog minder voor.

Ongeveer de helft van de ondernemers gaat in onderhandeling met hun bank over het rentepercentage. Ruim een derde stapt uiteindelijk over naar een bank die nog geen negatieve rente in rekening brengt.

Meer investeren

Andere reacties zijn het eerder aflossen van opgenomen kredieten en het verhogen en versnellen van voorgenomen investeringen. Die laatste maatregel zou volgens het onderzoeksbureau kunnen leiden tot extra groei van de economie.

Het aantal ondernemers dat te maken heeft met negatieve rente is met bijna 30 procent het hoogst in de Oostelijke deelstaat Saksen. In Beieren kreeg 23 procent van de bevraagde ondernemers de gevreesde aankondiging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer