Nederlandse boer betaalt minste rente

Met gemiddeld 3 procent betaalt de Nederlandse melkveehouder het laagste rentepercentage over zijn leningen in vergelijking met collega melkveehouders in andere exporterende zuivellanden.

Nederlandse+boer+betaalt+minste+rente
© Twan Wiermans

Dat meldt de Dairy Campus op haar website, op basis van IFCN cijfers. Het ICFN is een internationale vergelijkingsnetwerk voor melkveebedrijven. De rente op een typische Nederlands melkveebedrijf is ongeveer 3 procent.

Samen met het rentepercentage op Franse en Deense bedrijven is dit het laagste van alle belangrijke Europese zuivellanden. In Duitsland betalen melkveehouders rond de 5 procent en in Ierland bijna 8 procent rente. Daarentegen is in Ierland de omvang van de lening veel lager, namelijk 900 euro per koe, terwijl deze in Nederland ligt op ruim 8.000 euro per koe.

Buiten Europa

Buiten Europa hebben typische melkveebedrijven in belangrijke zuivellanden te maken met een hoger rentepercentage dan in Nederland. In de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland betalen melkveehouders rond de 6 procent rente over hun lening.

De omvang van de lening in deze landen is wel kleiner dan in Nederland: in de Verenigde Staten en Australië is deze rond de 2.500 euro per koe en in Nieuw Zeeland is deze ongeveer 4.700 euro per koe.

Argentijnse boeren

Argentinië spant de kroon. Met 18 procent rente betalen Argentijnse melkveehouders ongeveer een zes keer zo veel voor het lenen van geld dan de Nederlandse veehouders. Uit de database van IFCN blijkt dat het typische Argentijnse bedrijf geen lening heeft.

Vanwege de hoge rente zal dit bedrijf investeringen vooral met eigen geld financieren. De hoge rente remt daardoor de ontwikkelingsmogelijkheden van Argentijnse bedrijven.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer