Boerenstrijd+tegen+giftige+planten
Nieuws
© paardendrogist.nl

Boerenstrijd tegen giftige planten

Veehouders in Friesland en Flevoland waarschuwen voor giftige planten. Volgens melkveehouder Piet Boer uit Biddinghuizen moet er meer aandacht komen voor beheer van natuurland dat boeren pachten. 'Het moet niet ten koste gaan van het vee.'

Boer trof onlangs lidrus aan op een perceel dat hij huurt van Het Flevo-landschap. Het plantje is volgens hem zeer giftig voor vee. 'In eerste instantie dachten we dat het heermoes was. Maar toen we het lieten determineren, bleek het om lidrus te gaan. Dat is veel giftiger.'

De melkveehouder haalt hooi van het land af dat hij bijvoert aan droge koeien en pinken. De laatste tijd merkt hij dat zijn koeien wat dun op de mest zijn, kalveren worden te vroeg geboren en een koe stierf onverwacht. 'We hebben geen hard bewijs dat het door het hooi komt. Maar tot nu toe vind ik nog geen andere oorzaken.'

Flevo-Landschap

Boer trok bij Het Flevo-landschap aan de bel. 'Biodiversiteit is goed. Maar er zijn ook nadelige soorten die eigenlijk bestreden moeten worden.' Op het natste gedeelte van het perceel maait de melkveehouder nu niet meer.

Het Flevo-landschap zegt dat het gebied wordt verpacht als natuurgrasland en niet als landbouwgrasland. 'In dit soort graslanden met kwel hoort deze plant thuis. In dit geval is er gemaaid en is de plant in het hooi terechtgekomen. Uiteraard betreuren wij het dat de koeien ziek zijn geworden, maar de pachter was op de hoogte van de aanwezigheid van de plant', geeft Riet Rijs van Het Flevo-landschap aan.

Jakobskruiskruid

Schapenhouder Johannes de Jong uit Leeuwarden trok deze week ook aan de bel, omdat hij zich zorgen maakt over jakobskruiskruid in bermen. 'De gemeente heeft natuurvriendelijke bermen aangelegd voor onder andere bijen. Ik vind het hartstikke mooi. Maar jakobskruiskruid is heel giftig voor dieren.'

Gemeente Leeuwarden kan niets tegen jakobskruiskruid doen in de bloemrijke bermen, zegt Jan Wester van de gemeente. 'Deze plant valt niet te bestrijden. Wij maaien de bermen drie of vier keer per jaar, maar de plant komt steeds terug.'

Aanvaringen

Wester heeft vaker aanvaringen met boeren hierover. 'Ze spelen soms voor eigen rechter en maaien de bermen zonder erover te communiceren. Wij zien de bermen als een verbindingslint tussen natuurgebieden. Boeren willen geen planten in het grasland, maar zijn nu ook tegen planten in de bermen.'

Diverse overheden en terreinbeheerders blijven in gebreke met het laat of niet maaien, stelt LTO Noord. Ze raadt boeren aan actie te ondernemen via een voorbeeldbrief.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  13° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  14° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  7° / 3°
  30 %
Meer weer