Scherp+zijn+op+maagdarmwormen+helpt
Nieuws
© Gertha Wessels

Scherp zijn op maagdarmwormen helpt

Goed opletten, gericht beweiden en geregeld mestonderzoek uitvoeren kunnen voorkomen dat schapen resistent raken voor behandelingen tegen maagdarmwormen.

Die tips gaven de Texelse schapenhouders Jan Willem Bakker en Jan Hin afgelopen zaterdag tijdens een workshop voor vijftig schapenhouders over de aanpak van maagdarmworminfecties. Zij gaven de workshop samen met de GD en Dierenartsenpraktijk Texel.

Bakker en Hin zijn ervan overtuigd geraakt dat schapen houden goed mogelijk is met een beperkte inzet van behandelingen. Zij behoren tot de tien van Nederlandse schapenhouders die de afgelopen jaren een andere aanpak hanteren om met maagdarmworminfecties om te gaan. Vorig jaar eindigde dit project, maar de Texelse schapenhouders wilden graag hun ervaringen met collega's delen.

Mestonderzoek

Zo gaf Hin aan dat hij alleen middelen tegen worminfecties inzet als dat op basis van mestonderzoek nodig blijkt. Dan behandelt hij ook alleen die lammeren waarvan hij denkt dat ze een behandeling nodig hebben. Aflammerende ooien worden op dit bedrijf niet ontwormd.

Resistentie van maagdarmwormen voor bijna alle beschikbare middelen is een groeiend probleem. In Nederland is deze resistentie in eerste instantie bijna altijd te zien bij de rode lebmaagworm, de belangrijkste maagdarmwormsoort bij schapen. Omdat er naar verwachting op korte termijn geen nieuwe middelen beschikbaar komen, zullen schapenhouders hier anders mee moeten omgaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer