Woensdag alle fipronil uitslagen bekend

De pluimveesectorsector verwacht dat woensdagmiddag alle uitslagen, van de 180 geblokkeerde pluimveebedrijven waar fipronil voorkomt, binnen zijn.

Woensdag+alle+fipronil+uitslagen+bekend
© Archief

Dat blijkt uit overleg tussen de sector, vertegenwoordigers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Economische Zaken.

Uit het overleg blijkt dat bedrijven waar 0,010 millligram per kilo of hoger wordt aangetroffen, geblokkeerd blijven voor eieren, dieren en mest. Er komt verder geen recall of vermelding van bedrijfscode naar buiten toe.

Kinderen

Bedrijven met een fipronilgehalte hoger dan 0,06 milligram per kilo (de ADI voor kinderen) worden geblokkeerd, maar de printcode komt op een lijst op de website van NVWA te staan met advies om eieren van deze bedrijven niet aan kinderen te geven plus een stille recall. Het gaat momenteel om tien bedrijven. Afhankelijk van de uitslagen die de komende dagen beschikbaar komen, kan deze lijst uitgebreid worden. De eiercodes staan op de site van de NVWA.

Bij een fipronilgehalte hoger dan 0,9 milligram per kilo is er volgens de deskundigen acuut gevaar voor de volksgezondheid. Dat is nu bij één bedrijf aan de hand en daarvoor heeft de NVWA gisteravond een publiekswaarschuwing uitgegeven om eieren van dit bedrijf weg te gooien. Ook is een recall gestart. Deze procedure zal bij elk ander bedrijf waar deze hoge gehaltes gevonden worden, herhaald worden.

De Duitse overheid was overigens al begonnen met het publiceren van de printcodes van verdachte bedrijven. Met de Europese Commissie is al internationale afstemming over de wenselijke aanpak van dit probleem.

Contra-monster

De NVWA heeft telkens twee monsters genomen van elk 10 eieren. Eén monster is onderzocht, een tweede monster is als contra-monster achtergehouden.

Op verzoek van de pluimveehouder kan het tweede monster onderzocht worden bij een ander erkend lab.Vanaf woensdag is duidelijk welke dat zijn. Dit contra-onderzoek schort de maatregel van de NVWA niet op, maar kan bij een afwijkende uitslag wel leiden tot heroverweging of nieuw onderzoek door NVWA.

Schone kippen

Deskundigen geven aan dat er een mogelijkheid bestaat op kippen te detoxen. Hierover wordt verder met de deskundigen van EZ, NVWA en de sector over gesproken. Belangrijke randvoorwaarde hierbij is altijd dat de stal zeer grondig schoongemaakt moet worden. In het overleg zal het ook gaan over verantwoorde mestafzet.

Bij bedrijven die op één locatie zowel een besmette als een vrije stal hebben, blijft voorlopig het gehele bedrijf geblokkeerd, ook de vrije stal. De sector overlegt met NVWA en NCAE over een sluitend protocol om de afvoer van eieren uit de vrije stal(len) goed te kunnen borgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer