NVWA+waarschuwt+consument+voor+ei+met+fipronil
Achtergrond
© Twan Wiermans

NVWA waarschuwt consument voor ei met fipronil

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij één pluimveebedrijf een zodanige hoge concentratie fipronil aangetroffen, dat consumptie van deze eieren gevaarlijk is voor de volksgezondheid.

De eieren van dit bedrijf worden op dit moment teruggehaald uit de schappen. Consumenten wordt geadviseerd de eieren met van dit bedrijf met code X-NL-40155XX* weg te gooien. Ook bij tientallen andere bedrijven is het fipronil-gehalte hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid.

NVWA raadt ouders aan om kinderen uit voorzorg geen eieren van deze bedrijven te laten eten. Ook deze eieren worden door de pluimveehouders uit het handelskanaal teruggehaald onder toezicht van de NVWA.

Eicodes

De betreffende eicodes van de eieren waar het om gaat staan vermeld in een lijst op de site van de NVWA. In de loop van deze week zullen steeds meer uitslagen van ei-monsters geanalyseerd zijn. De lijst op de site zal aan de hand daarvan worden aangepast.

Aanleiding voor deze waarschuwing zijn de eerste uitslagen van eimonsters die de afgelopen week zijn genomen in de retail en bij pluimveebedrijven waar pluimveeservicebedrijf ChickFriend het afgelopen halve jaar een behandeling tegen bloedluis heeft uitgevoerd. Het vermoeden bestond dat daarbij fipronil is gebruikt, een middel dat niet is toegestaan in de pluimveehouderij.

Blokkade

Afgelopen woensdag is NVWA gestart met het benaderen van deze bedrijven. Inmiddels zijn circa 180 leghenbedrijven, opfokbedrijven en broedeibedrijven wegens de verdenking van fipronil geblokkeerd.

Op al die bedrijven zijn in alle stallen monsters van eieren en in een aantal gevallen ook van mest en van kippenvlees genomen. Ook monsters van eieren afkomstig van de retail zijn onderzocht.

Publiekswaarschuwing

Op basis van de eerste uitslagen van de ei-monsters heeft de NVWA besloten tot de publiekswaarschuwing. De NVWA is inmiddels gestart met het op de hoogte brengen van de bedrijven waarvan duidelijk is dat hun eieren al dan niet fipronil bevatten.

De bedrijven waarvan in de onderzochte eieren fipronil is aangetroffen moeten deze terughalen uit het handelskanaal. De NVWA houdt hier toezicht op. Deze bedrijven blijven geblokkeerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer