Werkgelegenheid+tuinbouw+stabiel
© Nieuwe Oogst

Werkgelegenheid tuinbouw stabiel

De tuinbouw bood vorig jaar aan 404.000 personen werkgelegenheid. Dat is vergeleken met 2011 een stabilisatie, na jaren van groei van de werkgelegenheid. Dat blijkt uit het arbeidsmarktonderzoek dat Productschap Tuinbouw (PT) heeft uitgevoerd.

Omgerekend naar voltijds banen ging het in 2012 om zo'n 230.000 fte’s. Over de hele tuinbouw gerekend was de omvang van de ‘vaste kern’ (gezins- en vaste krachten) vrijwel gelijk aan dat van de ‘flexibele schil’ (tijdelijke krachten en uitzendkrachten).

De ontwikkeling in de verhouding ‘vast-flexibel’ wijkt bij de teelt sterk af van die bij de handel en dienstverlening. Bij de vaste kern in de teelt was ten opzichte van 2011 sprake van een daling met 7 procent. Sinds 2000 daalt de vaste kern met gemiddeld 3 procent.

Flexibel

De flexibele arbeid in de primaire sectoren groeit sinds 2000 met gemiddeld ruim 9 procent per jaar. In de handel en dienstverlening is de omvang van de werkgelegenheid binnen de vaste kern redelijk constant en groeit die in de flexibele schil met gemiddeld 3 procent sinds 2000.

Het aantal bedrijven in de tuinbouwsector nam in 2012 ten opzichte van 2011 met 3,8 procent af. Bij de teelt is de daling van het aantal bedrijven het sterkst: vergeleken met 2011 met 4,7 procent. Gemiddeld daalde het aantal teeltbedrijven sinds 2000 met 3,2 procent.

Voor het arbeidsmarktonderzoek putte PT uit de volgende bronnen: CBS, LISA, Colland, HBD, HBAG.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
 • Donderdag
  17° / 6°
  70 %
Meer weer