'Sectorplannen' helpen 185.000 werknemers

In de eerste aanvraagperiode van de sectorenplannen zijn 185.000 werknemers geholpen die dreigden te worden ontslagen of dat zijn. Dat kostte het ministerie van SZW en het bedrijfsleven beide ruim 230 miljoen euro.

%27Sectorplannen%27+helpen+185%2E000+werknemers
© SZW

'Het meeste geld gaat naar begeleiding van ontslagen werknemers naar ander werk, extra leerwerkplekken voor jongeren of het in dienst nemen van mensen met weinig kansen op werk', geeft minister Lodwijk Asscher (SZW).

Ook wordt er veel geïnvesteerd in scholing, schrijft Asscher vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De eerste aanvraagperiode was van 1 oktober 2013 tot en met 31 december 2013. Van de 37 ingediende plannen zijn er 24 goedgekeurd.

Extra werk

In de afgewezen plannen werd niet aangetoond dat de maatregelen leiden tot extra werk. Een aantal plannen is ingetrokken, om vervolgens in de tweede aanvraagperiode alsnog in te dienen.

De tweede aanvraagperiode loopt vanaf 1 april tot en met 31 mei 2014. De regeling wordt in 2016 geëvalueerd.

Sociaal akkoord

De sectorplannen vloeien voort uit het sociaal akkoord dat het kabinet vorig voorjaar sloot met werkgevers en vakbonden. De regering trekt 600 miljoen euro uit om de plannen mede te financieren. Hetzelfde bedrag komt uit de sectoren zelf.

Het doel is om op korte termijn met ontslag bedreigde of ontslagen werknemers zo snel mogelijk aan werk te helpen, zodat werkloosheid wordt voorkomen.

Werkgevers en vakbonden

Op de lange termijn krijgen werkgevers en vakbonden een grotere rol, door te zorgen voor gezonde en geschoolde medewerkers en bemiddeling van werk naar werk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer