Fraude bij Chinese partner RFC

Huishan Dairy Holdings verkeert in zwaar weer. Het zuivelbedrijf mist een bedrag van omgerekend 318 miljoen euro. Het is in korte tijd de derde keer dat er bij de Chinese partner van FrieslandCampina fraude aan het licht komt.

Fraude+bij+Chinese+partner+RFC
© FrieslandCampina

Met het Chinese concern vormt FrieslandCampina sinds april 2015 de joint venture Friesland Huishan Dairy, beide partners hebben daarin een belang van 50 procent.

Huishan Dairy Holdings ligt al sinds eind 2016 onder het vergrootglas van de Chinese autoriteiten toen bleek dat winstcijfers wat al te rooskleurig waren voorgesteld. In maart van dit jaar bleken de lasten van een miljardenschuld te zwaar. In een paar uur tijd verloor het concern bijna 4 miljard euro aan beurswaarde, sindsdien ligt de aandelenhandel stil.

In de jongste episode van de soap rond Huishan Dairy Holdings blijkt dat er een gat van 318 miljoen euro zit in het kasgeld. Volgens de boeken zou er 379 miljoen euro moeten staan op de rekeningen van het bedrijf, er werd echter maar 61 miljoen aangetroffen. Een forensisch accountant gaat achterhalen waar het geld is gebleven.

Woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina kan niet zeggen wat de financiële consequenties voor de Nederlandse melkveehouders kunnen zijn. FrieslandCampina voert het management over Friesland Huishand Dairy. 'Deze joint venture blijft gewoon draaien.'

Verwaterd

Bij de start van de joint venture kocht FrieslandCampina voor 24 miljoen euro een klein aandeel in Huishan Dairy Holdings, de waarde hiervan is door de fraudeaffaire inmiddels verwaterd. De Nederlanders staken in ruil voor het 50 procentsaandeel ook 90 miljoen euro in de zuivelfabriek in Xiushui.

De in China geproduceerde Dutch Lady-melkpoeder wordt gemaakt van melk afkomstig van de circa tachtig grootschalige melkveehouderijen met in totaal 190.000 koeien van Huishan Dairy Holdings. Mocht dit concern omvallen dan moet FrieslandCampina op zoek naar een nieuwe lokale leverancier om de fabriek draaiende te houden.

Op deze ontwikkelingen wil woordvoerder Ter Avest niet vooruit lopen. Hij verwijst naar de verklaring die FrieslandCampina in maart uitgaf. Hierin staat dat 'indien nodig er actie zal worden ondernomen om de activiteiten van de joint venture succesvol te kunnen voortzetten'.

FrieslandCampina verkoopt in China ook de in Nederlands geproduceerde Friso-melkpoeders. De gezamenlijke activiteiten in het land lieten vorig jaar een groei van de netto-omzet zien van 27 procent naar 565 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer