Verlies derogatie kost varkenshouder 5000 euro

Het verlies van derogatie leidt op korte termijn (2018) voor varkenshouders tot een inkomensdaling van gemiddeld ruim 5000 euro per jaar.

Verlies+derogatie+kost+varkenshouder+5000+euro
© Han Reindsen

Op middellange termijn dalen door de derogatie in de melkveehouderij de mestafzetkosten van de varkenshouder. Daardoor bedraagt de inkomensdaling bij het verlies van derogatie nog 4200 euro per jaar. Dat blijkt uit een quickscan van Wageningen Economic Research in opdracht van LTO Nederland.

De mestafzetkosten zullen op middellange termijn afnemen. Dit komt doordat de mestscheidings- en mestverwerkingscapaciteit toenemen en bij invoering van fosfaatrechten bij derogatie de fosfaatproductie daalt.

Economisch effect

Dat betekent ook dat het voldoende kunnen toepassen van mestscheiding invloed heeft op het economisch effect van het behoud van derogatie. Zonder mestscheiding zal het economisch effect van een eventueel verlies van derogatie duidelijk sterker zijn. Het effect van een eventueel verlies van derogatie verschilt tussen bedrijven.

Bij deze verkenning is uitgegaan van het berekenen van de effecten van verschillen in mestafzetprijzen en het effect op de mestafzetkosten en het inkomen van varkenshouders. Gevolgen voor bedrijfsstructuur, voor prijzen van varkensrechten of voor de omvang van de sector zijn buiten beschouwing gelaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer