Noord%2DBrabant+testcase+voor+hele+land
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Noord-Brabant testcase voor hele land

De beperkingen die provincie Noord-Brabant wil opleggen aan de veehouderij hangen mogelijk de hele sector boven het hoofd. 'Het ministerie van Economische Zaken volgt deze casus nadrukkelijk.'

In Noord-Brabant neemt de actiebereidheid tegen de plannen van de provincie toe. ZLTO-voorzitter Hans Huijbers zegt dat de ZLTO een rechtsgang overweegt als Gedeputeerde Staten volgende week instemmen met de plannen.

'Er zijn meer wegen te bewandelen, al weet je nog niet hoe deze maatregelen precies worden uitgewerkt. We bezinnen ons op juridische stappen om het beleid te toetsen op redelijkheid, billijkheid en proportionaliteit.'

Landelijke navolging

Als de inperking van de veehouderij in Noord-Brabant bij de rechter standhoudt, is de kans groot dat dit landelijke navolging krijgt, verwacht Huijbers.

'Als wij op het ministerie zijn, dan voelen wij dat daar nadrukkelijk wordt gekeken hoe deze casus in Noord-Brabant zich gaat ontwikkelen. Je ziet vaak dat, als hier zulk beleid wordt ontwikkeld en het blijkt bij de rechter haalbaar, de kans dan groot is dat anderen daar ook naar gaan kijken. En als je het vanuit een politieke ambitie graag wilt sturen, dan kan een verkeerd voorbeeld ook een voorbeeld zijn.'

Verantwoordelijkheid

Huijbers voelt in de strijd met de provincie een grote verantwoordelijkheid. 'Daarom kiezen wij voor een bepaalde scherpte. Maar wij nemen geen afstand van het convenant waarin het onze opdracht is minder stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden te realiseren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer