Open dag Proeftuin Zwaagdijk en loonbedrijf

Proeftuin Zwaagdijk en Loonbedrijf Verbruggen houden op donderdag 13 juli samen een open dag met een beurs, mechanisatie en proeven. 'Het resultaat van een unieke samenwerking', zegt directeur Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk.

Open+dag+Proeftuin+Zwaagdijk+en+loonbedrijf
© Haijo Dodde

Waarom een gezamenlijke open dag?

'Omdat het pachtcontract van de grond bij proefboerderij Oostwaardhoeve in Slootdorp eind 2014 eindigde, heeft Proeftuin Zwaagdijk gewerkt aan een nieuwe akkerbouwlocatie in de Wieringermeer. Bij Loonbedrijf Verbruggen huren we ruimte. Tijdens de open dag viert het loonbedrijf de opening van het nieuwe pand en laten wij proeven zien.'

Door het partnerschap zijn onze faciliteiten qua schuurruimte, koeling en machines up-to-date

Johan Kos, directeur Proeftuin Zwaagdijk

Waarom is de samenwerking met het loonbedrijf bijzonder?

'We werkten al langer samen met Pim Sturm, directeur van Loonbedrijf Verbruggen. Hij heeft de mechanisatie van het loonbedrijf mede aangepast aan onze wensen. Denk aan een speciale combine voor proefvelden. Het loonbedrijf levert mensen en machines, wij doen de waarnemingen en het onderzoek.

'Met de verhuizing huren we grond en gebouwen van Loonbedrijf Verbruggen in de Wieringermeer en gaan we de samenwerking intensiveren. Door het partnerschap zijn onze faciliteiten qua schuurruimte, koeling en machines up-to-date.'

De open dag is anders van opzet?

'Ja. In tegenstelling tot voorgaande jaren beginnen we om 15 uur met de officiële opening van het nieuwe pand. Telers, mechanisatie en handel zijn daarbij welkom. Daarna is er een bedrijvenmarkt, zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mechanisatie te bekijken en zijn de proefvelden te bezichtigen.'

Waar ligt bij de proefvelden de nadruk op?

'Er zijn vijftien proeven in diverse gewassen. De proeven zijn in belangrijke mate gericht op de vergroening van het middelenpakket in de akkerbouw. De vorderingen gaan stapvoets. Aardappelen zijn goed vertegenwoordigd met onder andere proeven in rhizoctonia- en onkruidbestrijding, Talent en loofdoding. Bij de inzet van drones kijken we vooral naar de interpretaties van de beelden. Wat doe je met de resultaten?'

Er is ook een avondprogramma?

's Avonds zijn er twee lezingen. De eerste lezing van Erno Bouma van Agrometeorologisch Adviesbureau Bouma gaat over de ontwikkelingen in precisielandbouw en weergerelateerde adviessystemen. Robert Sleutel van SBG gaat in op de mogelijkheden van middeleninjectie en dopaansturing. De lezingen kunnen meetellen voor verlenging van de spuitlicentie met als thema 'teelt'. Deelnemen aan de rondleidingen langs de proeven is dan nodig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer