LTO Glaskracht wil meer CO2 van industrie in kas

De industrie stimuleren om meer CO2 aan de glastuinbouwsector te leveren, is noodzakelijk om de glastuinbouw klimaatneutraal te maken. Hiertoe riepen Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, en Jacob Limbeek, directeur van OCAP, de overheid donderdagmiddag op tijdens de CO2 Conferentie in Amsterdam.

LTO+Glaskracht+wil+meer+CO2+van+industrie+in+kas
© VidiPhoto

Om planten in de kas optimaal te laten groeien wordt CO2 gebruikt. De glastuinbouw wil hiervoor steeds meer gebruik maken van CO2 afkomstig van onder andere afvalverbrandingsinstallaties om in de toekomst zonder aardgas te kunnen telen.

De raffinaderij van Shell in Pernis en Alco, een bio-ethanol fabriek, leveren al aan zo'n zeshonderd glastuinbouwbedrijven CO2. Op dit moment ligt er een businesscase klaar om een vergelijkbare samenwerking aan te gaan met grondstoffenbedrijf AEB Amsterdam. Hierdoor kan bij realisatie zo'n 1.000 hectare glastuinbouw worden voorzien van externe CO2.

Inzet overheid

De verwachting is dat de sector hiermee in 2020 70 miljoen kubieke meter aardgas en 130 kton CO2 extra bespaart. 'Voor de verduurzaming van Nederland is het van belang dat de glastuinbouw en de industrie dit op grotere schaal gaan realiseren. Zo kunnen we de CO2-uitstoot de komende jaren met elkaar drastisch verlagen. Daarvoor is het noodzakelijk dat de overheid werk maakt van de onrendabele top in de CO2 afvangst en de infrastructuur, die nu in dit soort projecten ontstaat. Dit staat verdere ontwikkeling flink in de weg', aldus van Ruiten.

'De glastuinbouw betaalt zelf ook voor deze CO2, maar we verwachten ook een bijdrage van de overheid', benadrukt Van Ruiten. 'Dit is een kans voor de overheid, omdat dit een relatief goedkope mogelijkheid is om CO2 emissiereductie te bereiken', aldus Limbeek. AEB Amsterdam bevestigde tijdens de CO2-conferentie het belang van de samenwerking om de ontwikkeling van CO2-hergebruik verder vorm te geven en ook vanuit de industrie duurzaamheid te stimuleren.

Op koers

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving ligt de glastuinbouw op dit moment op koers voor klimaatneutraal in 2050. Tuinders moeten daarvoor wel forse investeringen doen. Om op koers te blijven en verdere stappen richting een klimaatneutrale teelt te realiseren is de levering van externe, bij voorkeur groene, CO2 een noodzakelijke ontwikkeling.

Op dit moment vinden ook met andere afvalverwerkers gesprekken plaats om de resterende CO2-behoefte van de glastuinbouwgebieden in Zuid- en Noord-Holland te dekken. De glastuinbouw heeft behoefte aan twee megaton externe CO2 om daarmee in totaal een uitstoot van zes megaton te vermijden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer