NFO: nachtvorst treft 35 procent appeloogst

Zo'n 35 procent van de Nederlandse appeloogst is verloren gegaan door de nachtvorst in april van dit jaar. Dit blijkt na een inventarisatie van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

NFO%3A+nachtvorst+treft+35+procent+appeloogst
© William Hoogteyling

Diezelfde nachtvorst is er debet aan dat 20 procent van de perenoogst mislukt en 20 tot 25 procent van het kleinfruit is verloren gegaan. 'De cijfers zijn een indicatie', zegt Michiel Gerritsen, voorzitter van de NFO. 'De junirui is nog volop aan de gang, dus de cijfers kunnen nog veranderen.' Nederlandse fruittelers oogstten vorig jaar zo'n 350.000 ton peren en 330.000 ton appels.

De voorzitter merkt op dat de schade per bedrijf anders is en dat er zelfs binnen een bedrijf grote verschillen bestaan. Zuid-Limburg, delen van Zeeland en stukken van het Midden van het land zijn het zwaarst getroffen. 'Er zijn bedrijven die gewoon 100 procent kunnen oogsten, maar ook die slechts 15 procent binnenhalen.'

Droogte

Volgens Gerritsen heeft de huidige droogte eveneens invloed op de oogst. 'We hebben te maken met een achterblijvende vruchtontwikkeling, maar', relativeert hij, 'een flink deel van de bedrijven kan water geven.' Hij schat in dat 60 tot 70 procent van de fruitbedrijven hiertoe in staat is, dan wel via druppelbevloeiing of beregening.'

Het Duitse agrarische marktbureau AMI in Bonn inventariseerde onlangs de verliescijfers in Europa. Die zien er als volgt uit: Polen 50 tot 60 procent, België 65 tot 70 procent, Oostenrijk 45 tot 50 procent, Italië 20 tot 25 procent, en de Balkanlanden 50 tot 80 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer