Toe+aan+verfrissing
Column
© Han Reindsen

Toe aan verfrissing

'Wat gebeurt er als ik een emmer water over je heen gooi?' Deelnemer Reinier hing over de toonbank en keek me aan met glimmende oogjes.

'Dan gooi ik ook een emmer water over jou heen', antwoordde ik rustig.

'Zal het dan mijn beste dag niet zijn? En als ik een emmer water over de boer gooi?'

'Dat lijkt me een beter idee.' Reinier verdween naar buiten.

Deelnemers, dieren, maar vooral het land rondom de boerderij: alles zuchtte de afgelopen weken onder de hitte. Stof waaide door de tuin, de tweede snee groeide niet en de 50.000 venkelplantjes hingen slap. De zon brandde en steeds als Gerrit Hiemstra regen voorspelde, viel dat op een andere plek. Hoewel, in de rest van Nederland was het niet veel beter.

In heel mei viel volgens het KNMI gemiddeld over het land 29 millimeter, tegenover 61 millimeter normaal (gemiddelde tussen 1981-2010). In de drie lentemaanden scheen de zon ruim 600 uur; 100 uur meer dan gemiddeld. Mij hoorde je heus niet klagen, ik leef van de zon. Maar mijn man en zijn collega's zag ik steeds vaker het weerbericht checken.

'De fruitbloesem is dit voorjaar al kapotgevroren. Als nu ook nog alle venkelplantjes verpieteren, kunnen we onze oogst en handel vergeten. Sinds vorige zomer is onze tuinbouwtak flink opgeschaald; dus we móeten op zoek naar water en een professioneel irrigatiesysteem.'

Volgens een oude plattegrond zou zich een waterput bevinden achter onze bijenstal, op 250 meter van de groentetuin. De put was al twintig jaar niet gebruikt en het was nog maar de vraag of hij in werking was. Even was er twijfel; we konden ook een nieuwe put slaan, dichter bij de groentetuin. Maar wie 40 meter de grond in wil moet 4.000 euro neerleggen. We namen de gok en kochten een beregeningssysteem met lange slangen die de groentetuin bereikten. Het werkte. Maar liefst 24 sproeiers redden onze venkel én handel. Voorlopig.

Ook bij de deelnemers was het tijd voor wat verfrissing. 'Ik heb geen zin', zeurde Remon. 'Het is veel te heet om te werken', klaagde Ernst. Lamlendig lagen ze samen in de schaduw. 'Mogen we ijs?'

Er was maar één oplossing; ik wenkte Reinier. Hij knikte ondeugend en vulde een emmer. PLONS.

Een gil, een vloek. 'Die krijgen jullie terug.' Schaterend namen Reinier en ik de benen. 'Hierbij verklaren wij het watergevecht voor geopend.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  70 %
Meer weer