LTO Noord vraagt om meer ruimte in Berkelland

LTO Noord wil dat gemeente Berkelland in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied meer rekening houdt met de ontwikkelingsbehoefte van de agrarische bedrijven. Met een bouwblok tot 1,5 hectare komen zij niet uit.

Met een bouwblok van 2,5 tot 3 hectare is het makkelijker om te voldoen aan eisen van brandveiligheid en landschappelijke inpassing. Bovendien past het beter bij de schaalgrootte van toekomstgerichte gezinsbedrijven, zegt LTO Noord in haar zienswijze op het voorontwerp voor het nieuwe bestemmingsplan.

De organisatie wijst er op dat het provinciale omgevingsbeleid geen maximum stelt aan de omvang van het bouwvlak van grondgebonden agrarische bedrijven. Omdat de effecten van de bedrijfsvergroting bij elke wijziging moeten worden beoordeeld, is er geen reden om op voorhand de bedrijfsomvang te beperken tot 40 procent en 2 hectare.

Intensief

Ook voor de intensieve veehouderijbedrijven is er behoefte aan meer ruimte, zegt LTO Noord. Dit kan worden opgelost via het Plussenbeleid. Dat biedt ruimte, mits die ontwikkeling past in de omgeving en bijdraagt aan een verantwoorde veehouderij. Dat vraagt wel om lokaal maatwerk.

Doordat in het bestemmingsplan regels zijn opgenomen die een toename van stikstofdepositie op Natura 2000 voorkomen, vormt de stikstofemissie geen belemmering voor vergroting van het bouwvlak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer