Flexibele en milieuvriendelijkere bietenteelt mogelijk

KWS en Bayer verlenen de eerste licentie voor herbiciden-tolerante suikerbiet aan SESVanderHave. De technologie Conviso Smart maakt een meer flexibele en milieuvriendelijke teelt mogelijk.

Het Conviso Smart-systeem maakt de suikerbietenteelt gemakkelijker voor de boeren, omdat toepassingsmomenten voor herbiciden flexibeler worden en de teelt milieuvriendelijk wordt. De technologie is gebaseerd op de veredeling van variëteiten suikerbiet die tolerant zijn tegen herbiciden uit de categorie ALS-remmers met een breed werkingsspectrum.

Conviso Smart zal volgend jaar beschikbaar komen. Aanvankelijk vooral voor boeren in Oost- en Noord-Europa en zal vervolgens vanaf 2019/2020 ook in andere belangrijke markten zoals Duitsland, Frankrijk en Polen.

Boeren profiteren

'De overeenkomst met SESVanderHave is de eerste licentie voor het nieuwe teeltsysteem die KWS en Bayer hebben verleend. Meer licenties voor Conviso Smart zullen volgen', zegt Sabine Stolz van Bayer Crop Science. 'We willen dat zoveel mogelijk telers deze technologie gaan gebruiken. Als grote zaadproducenten samenwerken om deze techniek te verbeteren, zullen er veel boeren kunnen profiteren van de voordelen. SESVanderHave heeft vele jaren ervaring met suikerbieten en kan op dit gebied een cruciale bijdrage leveren.'

SESVanderHave is blij met de licentie. 'We zullen spoedig de eerste hybriden met de Conviso Smart-technologie op de markt brengen. Deze technologie maakt het voor suikerbietentelers en de suikerindustrie mogelijk om efficiënter te zijn en een betere concurrentiepositie ten opzichte van suikerriet en andere gewassen', legt Rob van Tetering van SESVanderHave uit.

Minder middelen

Peter Hofmann van KWS: 'Conviso Smart is een echte innovatie in de suikerbietenteelt, want hierdoor zullen minder vaak en kleinere hoeveelheden onkruidbestrijdingsmiddelen nodig zijn. We willen alle telers toegang geven tot deze technologie.'

Voortdurend onderzoek is volgens Hofmann nodig om tussen alle concurrerende zoetstoffen de suikerbiet aan de top te houden. 'Een goed beleid op het gebied van onkruidresistentie is essentieel om ook op de lange termijn van het systeem te blijven profiteren. Om ons doel te bereiken zullen we alle belangrijke belanghebbenden, zoals onderzoeksinstituten en adviesdiensten, bij het project betrekken.'

Het nieuwe suikerbietenras bevat een natuurlijke variant van een bepaald enzym dat betrokken is bij de biosynthese van essentiële aminozuren. Tijdens de ontwikkeling werden de suikerbieten met dit spontaan aangepaste enzym speciaal geselecteerd en gebruikt om mee verder te telen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer