Kavels ruilen in Oost Alblasserwaard

De Stichting Kavelruil Zuid-Holland (SKVR) wil van start met een grote kavelruil in het oosten van de Alblasserwaard. Bij de provincie Zuid-Holland is hiervoor inmiddels een bijdrage gevraagd.

Kavels+ruilen+in+Oost+Alblasserwaard
© DIRK HOL

Het projectgebied is zo'n 8.000 hectare groot en loopt van Groot Ammers tot en met Hoornaar. Hierbinnen liggen een kleine 200 agrarische bedrijven, voornamelijk melkveehouderijen.

Dit project borduurt voort op het nagenoeg afgeronde kavelruilproject Alblasserwaard West. Namens SKVR zal Rutger de Groot de rol van projectleider en kavelruilcoördinator op zich nemen. Daarnaast is er een vertrouwenspersoon aangesteld.

Landbouwverkeer

'Boeren die deelnemen betalen 400 euro voor verkregen hectare grond, de rest van het traject komt van de provincie', aldus De Groot.

De vrijwillige kavelruil moet zorgen voor een betere landbouwstructuur, minder landbouwverkeer op de weg en daarmee een hogere verkeersveiligheid en minder belasting van het milieu. Met meer grond aan huis kunnen boeren makkelijker hun koeien buiten weiden.

Vrijwillig

Daarnaast wordt gekeken of de voorliggende opgaves voor kadeversterkingen en aanleg van ecologische verbindingszones meegenomen worden in de kavelruil.

Stichting Kavelruil heeft met de plaatselijke overheden, waterschap Rivierenland en de provincie hun wensen besproken. Deze worden op vrijwillige basis meegenomen in het project.

Inloopmomenten

Binnenkort zijn er twee inloopmomenten, waarop grondeigenaren hun ruilideeën en verkavelingswensen kunnen aangeven.

Hiervoor worden individuele grondeigenaren persoonlijk uitgenodigd. De kavelruil is echter voor iedereen, agrariër of niet-agrariër.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer