Eerste percelen suikerbieten gaan zich sluiten

De suikerbieten hebben een flink groeitempo te pakken. Eind deze week zullen diverse percelen gesloten zijn, verwacht Suiker Unie.

De meeste bieten groeien, in tegenstelling tot veel andere gewassen, onder de droge omstandigheden goed door. Bij ongestoorde groei ongeveer 1,5 centimeter dieper per dag.

Volgens het groeimodel moeten voor het zuidwesten en de Flevopolder de bieten over een week (5 juni) het veld vol (gesloten) hebben. Op de noordelijke zand- en dalgronden zal dat als laatste (16 juni) het geval zijn.

Groeipuntsdatum

Het moment van sluiten gewas geeft een goede indicatie voor het bereiken van de groeipuntsdatum. Het bereiken van de groeipuntsdatum betekent de start van de suikerproductie.

Dit punt wordt bereikt zo'n vijf dagen na sluiten gewas. Er zit dan gemiddeld 4 gram suiker in een biet, ongeveer 350 kilo suiker per hectare. In de lineaire groeifase komt hier per dag ongeveer 150 kilo suiker per hectare bij. Het volume van de wortel neemt dan ook snel toe.

Telers kunnen de komende weken hun gewas beoordelen op het moment van sluiten. Dit wordt bereikt als circa 90 procent van de bladeren van de bieten de naastliggende rij raken. Het advies is de datum van sluiten gewas te registreren in Unitip.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer