Dierenarts+vindt+drinkwater+melkvee+ondergeschoven+kindje
Nieuws
© Dirk hol

Dierenarts vindt drinkwater melkvee ondergeschoven kindje

'Op melkveebedrijven is drinkwater nog vaak een ondergeschoven kindje', stelt Ton Westerhout, dierenarts bij Van Stad tot Wad Dierenartsen.

Volgens Westerhout is er bij veehouders veel aandacht voor het voer, maar wordt de waterkwaliteit nogal eens vergeten. 'Ik kom op bedrijven waar de waterbakken in de stal flink zijn vervuild. Veeg je daar met je hand over de bodem, dan ruik je meteen een rottingslucht.'

Ook kunnen thyleenleidingen een bron van infectie zijn. Aan de binnenkant van de leiding ontstaat een biofilm (soort tandplak). 'Het is goed om die regelmatig te reinigen.'

'Volstrekt ongeschikt'

Hoe smakelijker en schoner het water, hoe meer de koe opneemt. Dagelijks drinkt ze 100 tot 200 liter water. 'Uit onderzoek blijkt dat de melkgift tot 3 kilo per dag kan dalen als het water van slechte kwaliteit is', weet Westerhout.

'Bij een melkprijs van 35 cent en 100 melkkoeien mis je dan al 105 euro per dag. Ook blijkt uit onderzoek dat 27 procent van het drinkwater in de stal van mindere kwaliteit is en 7 procent is volstrekt ongeschikt'

Slootwater

Veehouders die twijfelen over de waterkwaliteit, kunnen het drinkwater laten onderzoeken bij de dierenartspraktijk of de Gezondheidsdienst voor Dieren. Slootwater hoeft volgens Westerhout niet minder smakelijk te zijn dan leidingwater.

'Soms drinken koeien het zelfs liever. Maar besef wel dat de kans op infectie met paratbc of salmonella groter is. Als de buurman besmette mest uitrijdt, kunnen jou dieren besmet raken via het slootwater.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer