Kennisverspreiding+staat+centraal+in+Wedde
Achtergrond
© Huisman Media

Kennisverspreiding staat centraal in Wedde

Een lupinevarken aan het spit, een barbecue en livemuziek. Belangrijke onderdelen van een bijeenkomst om de kennis die is opgedaan binnen praktijknetwerken in de Veenkoloniën te verspreiden. 'Innovatie moet gezelligheid uitstralen', zegt Hendrik Luth van de regiegroep.

In het kader van het nieuwe project 'Samenhangende kennisverspreiding in vervolg op Praktijknetwerken Veenkoloniën' werd vorige week vrijdag in Wedde een regionale demonstratie gehouden. Ondanks het slechte weer werd het met zo'n tweehonderd bezoekers een geslaagd evenement.

Bij de praktijknetwerken in de Veenkoloniën is het de bedoeling om de kennis uit de verschillende projecten over te dragen op grotere groepen landbouwers in de regio. Hiertoe is een regiegroep gemaakt bestaande uit Delphy, Nedworc Foundation, Erik Emmens uit Zeijen en Hendrik Luth/Firma Feunekes uit Wedde.

Rugvormer

'We doen dat nu voor het vierde achtereenvolgende jaar. De opkomst was dit jaar goed', zegt Luth tevreden. 'Door een forse regenbui vielen de demonstraties deels in het water. We hebben wel een aantal zaken kunnen laten zien, waaronder een nieuwe rugvormer voor in aardappelen. Op deze machine is een rijenspuit gebouwd voor toediening van Amistar in de rij tegen rhizoctonia.'

Er is bij ons geen enkele drempel waarom boeren niet bij ons aan zouden kloppen

Hendrik Luth, Regiegroep Innovatie Veenkoloniën

Uit het praktijknetwerk 'Samen de helft minder spuiten' (SMS) stond de 24-rijige dubbel gps-gestuurde rijenspuit voor suikerbieten opgesteld. Deze zal de komende jaren nog vaak te zien zijn bij demonstraties voor vermindering van herbicidengebruik met effectieve en kostenbesparende resultaten. Tijdens de demonstraties zal er aandacht zijn voor de juiste afstelling van de verstuiver en de kappen.

Grondpomp

Uit het praktijknetwerk 'Duurzaam Elektrisch Beregenen' stond de grondpomp in een proefopstelling verbonden met een haspel. Het plan is deze opstelling aan te vullen met een aandrijving op zonne-energie en een uitbreiding van het buizenstelsel onder de akker. Tijdens demonstraties worden de voordelen van deze combinatie getoond.

In een schuur stonden informatiestands over drones, bodemschimmels, knaagdierbestrijding en de kerkuil. Ook was er informatie over elf praktijknetwerken die gebundeld zijn in het project 'Samenhangende kennisverspreiding'. Deze praktijknetwerken hebben vooral te maken met bewaring, duurzame energie, bodemverbetering, mest en mineralen, vochtvoorziening, precisielandbouw en biodiversiteit.

Korte praatjes

Wethouder Wim 't Mannetje van Bellingwedde en wethouder Seine Lok van Vlagtwedde openden het avondprogramma. Daarna volgden veel sprekers met 'zeer korte algemeen inleidende praatjes' of 'extra korte praatjes'. Er kwamen geen diepgaande onderwerpen te sprake. Niet door de gemeenten Bellingwedde, Vlagtwedde en Westerwolde en ook niet door Avebe en Suiker Unie.

Luth legt uit waarom: 'Je moet de interesse wekken voor zaken waar je mee bezig bent. Dat is het fundament, daar moet je op voortborduren. Het moet prikkelend zijn en dan heb je aan enkele kernwoorden voldoende. Iedere spreker kreeg daarom maar een minuut of drie.'

Geen drempel

Veel tijd was ingeruimd voor het lupinevarken aan het spit, de barbecue en livemuziek. Een bewuste keuze. 'Als je er een leuke, gezellige avond van maakt, komen mensen terug. Er is bij ons geen enkele drempel waarom boeren niet bij ons aan zouden kloppen.'

Luth vindt dat de land- en tuinbouw de lijnen zelf moet uitzetten. 'Als beleidsmakers verkeerde keuzes maken, kun je klagen, maar dat helpt vaak weinig. Het is beter om je zelf in zaken te verdiepen en zelf keuzes te maken.'

Innovatiedag

Op donderdag 1 juni is er van 12.30 uur tot 17.30 uur op proefboerderij 't Kompas in Valthermond een eerste Innovatiedag in het kader van Innovatie Veenkoloniën met sprekers en proefveldbezoeken. Luth hoopt ook hier op een goede belangstelling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer