Boeren+willen+380+hectare+zonneakker+aanleggen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Boeren willen 380 hectare zonneakker aanleggen

Een tiental akkerbouwers uit de Drentse Veenkoloniën heeft plannen voor de aanleg van een groot aantal zonneparken.Samen met ontwikkelaar Groen Leven uit Heerenveen willen ze minstens 300 hectare landbouwgrond inzetten voor de winning van elektriciteit uit zonne-energie.

De plannen zijn gisteren gepresenteerd aan de gemeente Borger Odoorn. De vergunningaanvraag ligt inmiddels ook al klaar. Volgens commercieel directeur Bert Hendriks van GroenLeven is de kans van slagen groot. Er is momenteel veel subsidiegeld beschikbaar via de SDE+-regeling, in totaal zo'n 12 miljard euro.

Landbouwgrond

De grondeigenaren hebben inmiddels met het bedrijf een overeenkomst getekend voor de verhuur aan Groen Leven voor in totaal 386 hectare landbouwgrond, verspreid over een groot deel van de Veenkoloniën. Daar kan nog eens 500 hectare bij komen als alle andere eigenaren waarmee wordt gesproken, ook akkoord gaan.

Daarnaast biedt GroenLeven eigenaren van landbouwschuren de mogelijkheid hun dakoppervlak te verhuren voor de installatie van zonnepanelen. Hier geldt als minimum 1.000 vierkante meter. Het bedrijf heeft onder meer het zonnepark bij het TT-Circuit in Assen aangelegd. Volgens het bedrijf hoeven de zonne-akkers de exploitatie van een windmolenpark niet in de weg te zitten.

Initiatieven

Er lopen op dit moment meerdere initiatieven voor grootschalige zonneparken in Noord-Nederland. Dat zijn onder andere parken bij Veendam, Emmen, Stadskanaal, Delfzijl, Coevorden en Eemshaven.

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer