Koers+HZPC%2Dcertificaten+stijgt+opnieuw+maximaal
Nieuws
© Koos van der Spek

Koers HZPC-certificaten stijgt opnieuw maximaal

De certificaatkoers van HZPC is na de halfjaarlijkse beursdag vastgesteld op 165,65 euro. Dat betekent opnieuw een maximale waardestijging van 10 procent en brengt de beurswaarde van pootaardappelconcern op 129,8 miljoen euro.

Op deze laatste beursdag zijn 5.607 certificaten verhandeld, wat 0,7 procent is van het totaal van 783.725 uitstaande certificaten. Directeur Gerard Backx van HZPC heeft goede verwachtingen voor het overige deel van het boekjaar.

'De nieuwe koers met wederom de maximale stijging en de geringe handel in certificaten laten zien dat onze investeerders vertrouwen hebben in HZPC en onze bedrijfsstrategie. Ons huidige certificaatrendement is gezond en ook de verwachtingen voor de rest van het boekjaar zijn goed. Ondanks de mindere oogst zijn we erin geslaagd een hoger tonnage te verkopen. We verwachten dan ook een goede omzet en resultaat te kunnen laten zien.'

Prijsvorming

HZPC houdt tweemaal per boekjaar, in mei en november, een certificaathandelsdag voor aangesloten kwekers en pootgoedtelers en voor HZPC-medewerkers in de landen waar ze actief is. De beursdag wordt door een bank begeleid en verloopt via een onlineplatform voor de aan- en verkoop van certificaten.

De waarde van het 'Certificaat van Aandeel HZPC' wordt bepaald door vraag en aanbod. De prijs kan per beursdag maximaal 10 procent stijgen of dalen. De eerste certificaten werden in het boekjaar 1999/2000 verhandeld tegen een prijs van 24 euro. De eerstvolgende beursdag is in november.

Rendement

HZPC combineert het streven naar een goed certificaatrendement (uit koersverloop en dividenduitkering) met het uitbetalen van een concurrerende prijs aan de pootgoedtelers in de landen waar ze actief is. Sinds het ontstaan van het pootaardappelconcern in 1999 is ieder jaar dividend uitgekeerd. Het dividend over 2016/2017 wordt in de aandeelhoudersvergadering in oktober vastgesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  50 %
Meer weer