Nederland tweede avocado-importeur ter wereld

Nederland importeerde vorig jaar voor een recordbedrag van 433 miljoen euro aan avocado's. Daarmee is ons land na de Verenigde Staten de grootste avocado-importeur ter wereld.

Nederland+tweede+avocado%2Dimporteur+ter+wereld
© Eigen Foto

Vier op de vijf ingevoerde avocado's zijn niet voor Nederlandse consumptie, maar worden doorgevoerd naar vooral Europese landen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In acht jaar tijd is de invoerwaarde van avocado's ruim verviervoudigd. Bij geen enkele belangrijke fruitsoort was de groei zo groot. De avocado staat nu na de druif op de tweede plek.

Consumptie

Voor Nederlandse consumptie was in 2016 ongeveer 39 miljoen kilo avocado's beschikbaar. Dat was in 2008 dat nog 10 miljoen kilo, weet het CBS. De invoer voor de Nederlandse markt ligt daarmee op het hoogste niveau ooit.

Mexico is wereldwijd met afstand de grootste producent van avocado's. Toch haalt Nederland meer uit Peru, Chili en Zuid-Afrika. De helft van de Nederlandse invoer komt uit Peru en Chili. Mexico bedient vooral de Verenigde Staten.

Amerikanen

De Amerikanen importeerden in 2016 in waarde ruim drie keer zo veel avocado's als Nederland. Na ons land volgen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Duitsland. De in Duitsland ingevoerde avocado's komen voor een groot deel uit Nederland. Ook voert Nederland veel avocado's door naar Noorwegen, Zweden en Denemarken.

Bananen

Ook de invoer van bananen groeide sterk, waardoor die plek drie eindigde, gevolgd door sinaasappels en meloenen. De invoer van appels daalde in acht jaar tijd juist fors, geeft het CBS aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer