Tarwenoteringen+dalen+verder
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Tarwenoteringen dalen verder

De tarwenoteringen op de internationale en Europese markten laten veelal een verdere daling zien. Internationaal is er de laatste dagen een geringe stijging.

De daling van de spotnoteringen op de Europese markten is mede als gevolg van de waardestijging van de euro, zo blijkt uit het Weekbericht Granen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De Europese export van granen blijft redelijk goed verlopen, terwijl de invoer lager is dan eerder werd aangenomen. Dat zorgt voor een daling van de theoretische voorraad op 30 juni 2017 tot 36,8 miljoen ton.

In delen van Spanje, Italië, Frankrijk, Roemenië, Duitsland, Frankrijk en de Benelux is de laatste weken een tekort aan neerslag bij erg lage temperaturen. Dat zorgt voor een vertraagde inzaai in onder andere Finland en Roemenië (sneeuw en vorst).

Wereldvoorraad

In de hele wereld wordt voor het seizoen 2016/2017 een recordoogst verwacht van 751,4 miljoen ton. Bij een verbruik van 740,8 miljoen ton zal de theoretische wereldvoorraad stijgen tot 252,2 miljoen ton op 30 juni 2017.

Van die wereldvoorraad tarwe ligt ongeveer 111 miljoen ton opgeslagen in China en dat is 44 procent van de wereldtarwevoorraad. Die voorraad is bedoeld voor de eigen bevolking.

De uitvoerprognose voor Europese tarwe is positief bijgesteld met 1 miljoen ton tot 26,5 miljoen ton. Dat is mede het gevolg van het Turks/Russische conflict (invoerheffing van 130 procent op Russische tarwe).

Neerslag

De klimatologische omstandigheden in de grote tarwe producerende gebieden zijn over het algemeen redelijk goed met een tekort aan neerslag in het zuiden van de Verenigde Staten, delen van Oekraïne en Algerije.

In China en Canada zijn overstromingen in combinatie met erg lage temperaturen. De vorstschade in Rusland en Oekraïne is ver onder het vijfjaarlijks gemiddelde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer