Vitelia vervolgt onderzoek beergedrag

Vitelia Voeders gaat samen met de Limburgse varkenshouders Edwin en Elly Michiels, Connecting Agri & Food en Sensus een proef doen naar de economische aspecten van voer dat berengeur terugdringt.

Vitelia+vervolgt+onderzoek+beergedrag
© Henk Riswick Fotografie

Hierin kijken zij onder andere naar het effect op beergedrag en de positieve effecten van het voer, zoals een verbeterde groei en het voorkomen van beenwerkproblemen.

Recepten

De partijen rekenen op dit moment recepten door. Ook selecteren en benaderen ze varkensbedrijven om aan het onderzoek mee te doen, geeft projectleider Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food aan.

Het is een vervolgonderzoek op eerder onderzoek waaruit bleek dat de berengeur van de varkens die inuline kregen met 52 procent afnam. De gemeten skatolwaarden gingen met 80 procent naar beneden. Berengeur komt maar bij een deel van de geslachtsrijpe mannelijke dieren voor. Twee lichaamseigen stoffen zijn hiervoor verantwoordelijk, skatol en androstenon.

Bietenpulp

Nader onderzoek is nodig omdat inuline zoals dat nu wordt toegepast nog te duur is, stelt Van der Sanden. Gekeken wordt of dezelfde resultaten gehaald kunnen worden op basis van de resultaten van de proef in 2016, wanneer bijvoorbeeld bietenpulp aan het voer wordt toegevoegd.

Onderzoekers in Denemarken hebben op wetenschappelijk basis al aangetoond dat bijvoorbeeld bietenpulp een positief effect heeft op het terugdringen van berengeur, geeft Van der Sanden aan. 'Wetenschap is iets anders dan de praktijk. De wetenschappers nemen niet mee of een bepaald voer economisch uit kan. Daarmee gaan wij aan de slag.'

Meer rust

Volgens Van der Sanden zijn de onderzoeksresultaten belangrijke stappen voor de sector. 'Naast het verder terugdringen van berengeur door aangepast voer is er meer rust in de groep, wat naar verwachting leidt tot betere groei en betere karkaskwaliteit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer