Vrijstelling+Dazide+Enhance+toegekend
Nieuws
© Koos van der Spek

Vrijstelling Dazide Enhance toegekend

Voor het knelpunt groeiregulatie voor de onbedekte pot- en containerteelten van hortensia, viburnum, chrysant, azalea en aster is de vrijstelling toegekend voor het middel Dazide Enhance (8962N) op basis van de werkzame stof daminozide.

De vrijstelling is vrijdag 21 april gepubliceerd in de Staatscourant. De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften worden nageleefd. Dit besluit treedt in werking met ingang van 15 mei en vervalt op 11 september 2017.

Hiermee komt een grote wens van telers van genoemde gewasgroepen in vervulling. Hortensiakweker Wilko Hofstede: 'Ik heb er alles voor over om daminozide inzetbaar te houden voor het buitengebruik. Er is simpelweg geen alternatief voor onze teelt.'

Ook buitenchrysantenteler Wim Rijlaarsdam vindt dat daminozide beschikbaar moet blijven: 'Er is geen alternatief. Dit zou het einde betekenen van deze mooie teelt.'

Knelpunt

Na de herregistratie van Dazide Enhance in 2013, vervielen de toepassingen in de buiten-teelten. Hierdoor ontstond een teeltbedreigend knelpunt in de groeiregulatie van diverse één en meerjarige sierteelten in zowel de vollegrond als in de pot- en containerteelt.

Fine Agrochemicals Ltd ondersteunde de aanvraag voor een vrijstellingsverzoek die door LTO Glaskracht Nederland is gedaan. Het is positief dat nu voorafgaand aan het teeltseizoen 2017 deze vrijstelling is afgegeven, zodat het knelpunt groeiregulatie voor de onbedekte pot- en containerteelt van de bloemisterijgewassen hortensia, viburnum, chrysant, azalea en aster hiermee tijdelijk is opgelost.

De noodzaak om ten behoeve van het knelpunt groeiregulatie sierteeltbreed een toelating te verkrijgen blijft echter bestaan. Daarom blijft LTO Glaskracht Nederland zich inspannen om een breed regulier sierteeltetiket voor daminozide te verkrijgen.

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer