Beregenen+voor+betere+opkomst+cichorei
Nieuws
© Koos van der Spek

Beregenen voor betere opkomst cichorei

Het IRS adviseert cichoreitelers om een opkomstberegening uit te voeren als het zaaizaad in droge grond ligt en op korte termijn geen uitzicht is op voldoende neerslag.

Volgens de agrarische dienst van cichoreiverwerker Sensus en het IRS ligt op nogal wat cichoreipercelen het zaaizaad droog. Dit zorgt voor een vertraagde opkomst en daardoor meer kans op tweewassigheid.

Het gevolg van de droogte is een lange opkomstperiode met uiteindelijk vaak een tegenvallende plantaantal met minder dan 120.000 planten per hectare. Een dergelijke opkomst heeft een negatief effect op de wortel- en inulineopbrengst en maakt de onkruidbestrijding lastiger, meldt het IRS op de website van de telersvereniging van Sensus.

Bij opkomstberegening in cichorei bestaat het gevaar van korstvorming door verslemping van de toplaag. Cichoreitelers kunnen dit voorkomen door maximaal 10 millimeter per keer te geven. Op zand kan eventueel iets meer worden beregend. Het beste is het beregenen met een niet al te grove druppel bij windstil weer.

Minimaal twee keer beregenen

Bij wind is de verdeling met een beregeningskanon onvoldoende, stelt het IRS. Indien mogelijk heeft het gebruik van een beregeningsboom dan de voorkeur. Volgens de teeltspecialisten zijn minimaal twee beregeningsbeurten nodig om de opkomst van cichorei afdoende te stimuleren. Het interval tussen de beurten is afhankelijk van het weer.

Het IRS wijst er nog dat cichorei een vrij zouttolerant gewas is. Het beregeningswater mag maximaal 1200 milligram chloride per liter water bevatten. Dit komt overeen met een EC-waarde van ongeveer 4,7.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer