Strengere eisen aan mestsilo-inspectie

De voorschriften die gelden voor het reinigen en controleren van mestsilo's worden aangescherpt. Die Beoordelingsrichtlijn is opgesteld door het College van Deskundigen Agrotechniek van Kiwa.

De Beoordelingsrichtlijn geldt voor bedrijven die de referentieperiode voor hun mestbassins en afdekkingen willen verlengen, de mestsilokeuring.

Deze richtlijn stelt eisen aan die keuringen. Soms is die keuring enkel uitwendig. In een groot aantal gevallen hoort er echter ook een inwendige inspectie bij.

Gereinigd bij inwendige keuring

Hiervoor moet de silo inwendig zijn gereinigd door een gecertificeerd reinigingsbedrijf, dat werkt volgens een nieuwe richtlijn, K906. Zo niet, dan gelden strenge voorwaarden voordat een inspecteur de silo kan betreden.

Zo moeten alle vloeibare en vaste reststoffen moeten zijn verwijderd. Bij het reinigen mag een eventuele coating niet worden beschadigd. Verder moet er na de reiniging genoeg zuurstof in de mestopslag zijn en gelden er maximumnormen voor explosiegevaarlijke en giftige gassen.

Geregeld

Het veilig betreden van de mestbassin moet contractueel worden geregeld. Steekproefsgewijs vinden nacontroles plaats. Hierdoor wordt ook gewaarborgd dat de inspecties deskundig worden uitgevoerd. Na de inspectie moet de silo een aantal dagen beschikbaar zijn voor die nacontrole. Siloreinigers moeten zich ook melden en laten certificeren.

LTO Nederland is tevreden dat er regels gelden om veiliger te werken in mestsilo's. Mogelijk gaan ook verzekeraars deze voorschriften eisen. Nog ieder jaar vinden er ernstige, soms dodelijke, ongelukken plaats als gevolg van mestgassen. De strengere eisen zijn daarom pure noodzaak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer