Engelsen+onder+indruk+van+stalinnovaties
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Engelsen onder indruk van stalinnovaties

Bijzonder. Zo omschreef een groep Engelse melkveehouders vorige week de Nederlandse innovatieve huisvestingssystemen. Ze brachten een bezoek aan ons land in het kader van het Euro Dairy-project.

De groep bekeek onder meer de Cuddle Box (knuffelbox) van de familie Heida in Hoornsterzwaag. Dit is het prototype van de box van Spinder Stalinrichting, die vorig jaar op de veehouderijbeurs EuroTier in Hannover zijn debuut maakte.

Bij dit systeem blijft het kalf nog even bij de koe, terwijl die laatste wordt gemolken en de biest aan het kalf wordt verstrekt. Zo krijgt de koe de tijd om het kalf droog te likken en kan snel biest worden gegeven.

Vers voer

'Bij het kalf leggen we vers voer. De koe kan direct eten. Dat is goed voor de koe en verkleint de kans op problemen', legt Jelle Heida uit. Hij heeft de box sinds vorige zomer in de huidige vorm. Het is een verbetering van het prototype.

Mede-eigenaar André Kleistra proefde het enthousiasme van de Engelsen. 'Ze vonden het een leuke uitvinding. Simpel, niet duur, praktisch en overal te plaatsen. Daarbij zorgt het voor arbeidsgemak.' Een ander voordeel is volgens hem dat het kalf nog even bij de koe blijft. 'Op het moment dat het kan staan, na een uur, gaat het kalf weg. Anders kan het onder de koe komen.'

Koeientuin

Verder bezochten de Engelse melkveehouders de Koeientuin van de familie Bomers in Groenlo. Bij deze stal staan koe en samenleving centraal. Daarbij gaat het om diergezondheid, dierenwelzijn, natuur en landschap. Zo staan er bomen in de stal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer