Adama+geeft+vervolg+aan+monitoring+phytophthora
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Adama geeft vervolg aan monitoring phytophthora

Middelenfabrikant Adama investeert komend jaar zo'n 10.000 euro in de bemonstering van de verschillende genotypen van phytophthora in de aardappelteelt in met name Nederland en België.

Daarmee geeft de fabrikant een vervolg aan de activiteiten die jarenlang zijn uitgevoerd in Nederland in het kader van EuroBlight, een Europees netwerk voor onderzoekers en phytophthora-specialisten. Voorheen werd de monitoring van phytophthora in ons land gefinancierd door de Nederlandse overheid via allerlei onderzoeksprojecten.

'EuroBlight heeft in de loop van de jaren een waardevolle database opgebouwd. Daardoor hebben we een duidelijk beeld van de ontwikkeling van de phytophthorastammen in Europa en ook in Nederland en België', vertelt Olaf van Campen van Adama. 'Wij willen graag meewerken aan een vervolg hierop.'

300 tot 400 analyses

Het budget van Adama biedt ruimte voor de analyse van driehonderd tot vierhonderd bladmonsters. Het is de bedoeling om op zogeheten fingerprintkaarten DNA van phytophthoravlekken te verzamelen. Dit moet gebeuren door gewasbeschermingsadviseurs verspreid over heel Nederland en België. Het DNA op de kaarten wordt vervolgens geanalyseerd door onderzoekers van Wageningen University & Research.

De resultaten van de monitoring van komend groeiseizoen worden in de winter van 2017-2018 gepresenteerd, aldus Van Campen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer