Wijnproductie vorig jaar op laag niveau

De wereldwijde productie van wijn is met 3 procent afgenomen tot 267 miljoen hectoliter in 2016. Dat blijkt uit cijfers van internationale wijnorganisatie OIV.

Wijnproductie+vorig+jaar+op+laag+niveau
© William

'Als gevolg van weersomstandigheden in verschillende delen van de wereld zitten we op een gemiddeld laag niveau', zegt OIV-directeur Jean-Marie Aurand. Voor dit jaar zijn de oogstverwachtingen overwegend gunstig.

De wereldwijde consumptie van wijn steeg naar 242 miljoen hectoliter in 2016. Het heeft zich gestabiliseerd sinds de economische crisis in 2008. Het is nog steeds 8 miljoen hectoliter minder dan het consumptieniveau in 2007.

China

De omvang van het mondiale wijnbouwareaal bleef op 7,5 miljoen hectare in 2016. De oppervlakte aan wijngaard in China blijft toenemen. Het land bevestigt daarmee qua areaal de tweede plaats in de wereld. Italië is 's werelds grootste wijnproducent.

De grootste afname in volume was voor Frankrijk en Argentinië. Spanje, China, Frankrijk, Italië en Turkije zijn samen goed voor meer dan de helft van de oppervlakte aan wijngaarden in de wereld.

Wijnhandel

De wereldwijde wijnhandel laat qua volume een lichte daling zien van 1,2 procent tot 104 miljoen hectoliter, maar qua waarde een stijging van 2 procent tot 29 miljard euro. Spanje exporteert de meeste wijn.

In de Verenigde Staten wordt met 31,8 miljoen liter de meeste wijn gedronken, gevolgd door Frankrijk met 27 miljoen liter en Italië met 22,5 miljoen liter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer