Andere aanpak onkruidbestrijding cichorei

Anders dan voorgaande jaren zijn de onkruidbespuitingen in cichorei afgestemd op de groeistadia van het gewas, dit om schade te voorkomen.

Bij de adviezen maakt het IRS onderscheid tussen de kiemlobben en de echte bladeren. Bij de middelen in het onkruidbestrijdingsadvies voor dit jaar staan ook voetnoten 1 tot en met 8 vermeld met extra informatie.

De onkruidbestrijding voor opkomst is beschreven in een nieuwsbrief die de telers hebben ontvangen. Het advies is om te starten met de eerste na-opkomstbespuiting zodra de eerste onkruiden opkomen en niet te wachten totdat alle cichorei boven staat.

Safari en AZ 500

Het spuitinterval van Safari is gewijzigd van 14 naar 7 dagen. Het IRS adviseert om gebruik te maken van deze verruimde toepassingsmogelijkheid om onkruiden als kamille, herderstasje, klein kruiskruid, knopkruid en zwarte nachtschade in het kiembladstadium te bestrijden.

Sind 17 maart van dit jaar is AZ 500 toegelaten in onder andere cichorei. De actieve stof is isoxaben, dit is een bodemherbicide met nauwelijks contactwerking. Vanwege de lage oplosbaarheid is het advies dit middel alleen te spuiten op vochtige grond. In die situatie voegt dit middel iets toe op de bestrijding van onder andere kamille, herderstasje, klein kruiskruid en melganzenvoet.

Opkomen

Het middel mag maximaal drie keer per teelt met een interval van zes dagen worden gespoten. Start met AZ 500 pas als het gewenste plantaantal (120.000 per hectare) is bereikt of als er geen planten meer opkomen. Voor opkomst is dit middel namelijk niet selectief voor cichorei.

AZ 500 niet combineren met Dual Gold of Frontier Optima. Na-opkomst kan de dosering stapsgewijs worden verhoogd. Per teelt mag maximaal 0,2 liter per hectare worden toegepast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer