Pluimveehouder buitenspel bij fijnstofaanpak

De pluimveehouderij staat buitenspel bij het voorbereiden van maatregelen voor vermindering van de fijnstofemissie van de pluimveehouderij. De overheid gaat er de komende tijd zelf mee aan de slag.

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft dat laten weten aan de Tweede Kamer. Tijdens het debat over de intensieve veehouderij zei hij dat hij samen met staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) de maatregelen uitwerkt.

Eerder was met de sectororganisaties uit de pluimveehouderij overeenstemming bereikt over een aanpak om de komende tien jaar de emissie van fijnstof fors te reduceren. Een kabinetsbesluit over de POR-regeling (extra toegekende dierrechten) gooide echter roet in het eten.

Niet toegeven

LTO Pluimveehouderij en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders trokken zich uit protest terug uit het fijnstofakkoord. Staatssecretaris Van Dam betreurt dat, maar hij is niet van plan om toe te geven op het gebied van de dierrechten.

'Door het verschil van mening daarover dient het kabinet nu eigenstandig maatregelen te nemen voor de reductie van fijnstofuitstoot. Daarbij zullen we natuurlijk uitgaan van de gesprekken die we al hebben gevoerd', aldus Van Dam.

Verkleining veestapel

Hij voegde er aan toe dat 'op korte termijn' de maatregelen gepresenteerd zullen worden. De Partij voor de Dieren wil dat een verkleining van de veestapel daar deel van uitmaakt, maar dat wijst de staatssecretaris af.

Over een mogelijke reductie van de veestapel in Nederland lopen de politieke opvattingen behoorlijk uiteen, aldus Van Dam. 'Het is aan een nieuw kabinet om knopen door te hakken over de richting die het uit wil.'

'Maar welke politieke keuzes op dat punt ook gemaakt worden, fijnstof reducerende maatregelen zullen hoe dan ook nodig zijn', meent de bewindsman.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer