Belang van Nederland als perenland neemt toe

Het aandeel van Nederland in de Europese perenproductie neemt toe, stelt ABN Amro. De fruitsector in ons land zal echter moeten knokken om de export van peren op gang te houden.

Belang+van+Nederland+als+perenland+neemt+toe
© Groenten Fruit Bureau

Binnen Europa worden Nederland en ook België steeds belangrijkere perenlanden, dit constateert ABN Amro in een analyserapport over de Europese perenteelt. Het aandeel van landen met traditioneel grote perenproducties als Spanje, Italië en ook Frankrijk neemt geleidelijk af.

Een stijgend aandeel van de Nederlandse peren bij een dalende Europese productie zorgt niet voor een betere prijsvorming. Volgens ABN Amro is dit een gevolg van een afnemende vraag voor peren in het algemeen. Van de Nederlandse peren wordt ongeveer twee derde geëxporteerd.

Het wegvallen van de Russische markt vanwege de boycot weegt zwaar voor de perensector. Nu is het afwachten wat na de Brexit gebeurt met de afzet naar het Verenigd Koninkrijk. De exportwaarde voor peren vanuit Nederland daalde in 2016 met 4 procent, meldt ABN Amro.

Vraag verruimen

De bank adviseert de perensector in Nederland om zich vooral te richten op meer afzetmogelijkheden, eventueel ook buiten Europa. Dat dit al gebeurt noemt ABN Amro een goede ontwikkeling. Verder kan de teelt van nieuwe innovatieve perenrassen als Migo en Xenia bijdragen aan het verruimen van de vraag. Essentieel blijft dat Nederlandse peren zich op de exportmarkt onderscheiden vanwege hun kwaliteit en smaak, aldus ABN Amro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer