Varkenssector wil extra aandacht van kabinet

LTO Varkenshouderij en NVV vragen het nieuwe kabinet in hun 'Krachtpuntenplan' om ruimte om de duurzame en diverse Nederlandse varkenshouderij verder te blijven ontwikkelen. Op deze manier willen ze de consument ook voor de komende jaren de zekerheid bieden, dat zij goed, veilig, duurzaam en betaalbaar varkensvlees van Nederlandse bodem kunnen blijven eten.

Varkenssector+wil+extra+aandacht+van+kabinet
© ZLTO

De Nederlandse varkenssector heeft zelf het initiatief genomen voor een toekomstbestendige varkenshouderij waarin de belangen voor mens, dier en omgeving centraal staan, via het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij. In het actieplan wordt nadrukkelijk ingezet op 'beter en anders produceren' door op veranderende wensen van consumenten in te spelen, nog duurzamer te produceren en de overlast voor de omgeving verder te verminderen.

Krachtpuntenplan

Op internet staat nu een 'Krachtpuntenplan' van acht punten. Zo is er aandacht voor dierenwelzijn. Hierin wordt gevraagd geen wettelijke verboden op ingrepen in te stellen, zoals staarten couperen, zolang het dierenwelzijn niet geborgd is.

De sector wil, in het kader van diergezondheid verder aan de slag met verantwoord antibioticagebruik met als doel de resistentie tot een minimum te beperken, zonder de gezondheid en het welzijn van de dieren tekort te doen. De sector pakt dit zelf op via de Werkgroep Varkens van de Taskforce Antibioticaresistentie en stuurgroep Bigvitaliteit. De sector roept de onderhandelaars op om ruimte te geven aan instrumentarium om collectief geld te innen, om als sector onderzoek te kunnen laten uitvoeren naar deze belangrijke onderwerpen.

Verder roepen beide organisaties op nieuwe duurzaamheidsmaatregelen te stimuleren, maar wel op vrijwillige basis. Dit laat tevens speelruimte voor bedrijven en bevordert eigen initiatief. Varkenshouders moeten deze extra maatregelen vergoed krijgen uit de markt. .

Gelijk speelveld

Ook willen de organisaties geen bovenwettelijke maatregelen meer bovenop de al geldende Europese regels en wetten. De kostprijs voor Nederlandse varkenshouders, om te voldoen aan alle regels en wetten op het gebied van milieu en dierenwelzijn, is 19 cent per kilo varkensvlees. Nederland heeft daarmee de hoogste kosten voor maatschappelijke eisen van Europa. In andere belangrijke 'varkenslanden' is dit 12 tot 14 cent per kilo varkensvlees minder.

Daarnaast vragen de opstellers van het plan steun van het kabinet bij het verder ontwikkelen en verstevigen van de circulaire economie. Varkens eten een belangrijk deel van de bijproducten die overblijven uit de Nederlandse levensmiddelenindustrie. Doordat varkens deze waardevolle en hoogwaardige bijproducten opeten, wordt voedselverspilling tegengegaan.

Minder administratieve lasten

Lastenverlichting op fiscaal gebied, zoals verlaging van assurantiebelastingen en landelijke vrijstelling van onroerendezaakbelasting voor varkenshouders, wordt ook in het plan vermeld.

Ook vinden de initiatiefnemers dat extra geplande maatregelen voor de sector omtrent ammoniak niet kunnen plaatsvinden tot er duidelijkheid is of het Nederlandse ammoniakbeleid effectief is. De effectiviteit van nieuwe maatregelen moeten significant aantoonbaar zijn. Voorwaarde hierbij is dat resultaten meetbaar zijn en op de juiste wijze worden gemeten.

Geen wet veedichte gebieden

Het laatste 'krachtpunt' gaat over de Wet Veedichte gebieden. Die wordt nu gebaseerd op het onderzoek Veehouderij en Gezondheid, waar geen keiharde conclusies worden genoemd over de grootte van de veehouderij ten opzichte van de volksgezondheid. LTO en NVV willen ruimte geven aan de varkenssector door per provincie afspraken te maken over een toekomstbestendige productiestructuur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer