Koeien+Grin+doen+het+supergoed+op+vroeg+vers+gras
Nieuws
© Limagrain

Koeien Grin doen het supergoed op vroeg vers gras

Melkveehouder Piet Grin uit Biddinghuizen liet maandag 6 hectare grasland maaien. Dinsdag perste het loonbedrijf het gras tot balen. 'We hebben het nog nooit zo vroeg gemaaid', stelt medewerker Martijn van de Brake van het melkveebedrijf.

Volgens Van de Brake verliep het maaien als een speer. 'Er lag een mooi laagje gras op. Door de zachte winter was het gras goed gegroeid. Wanneer we het langer hadden laten staan, dan was het gras te lang geweest tot we de rest hadden gemaaid. Nu kunnen we de tweede snede tegelijk maaien met de rest van het areaal.'

De opbrengst ligt op 2 ton droge stof per hectare, stelt Van de Brake. 'Dat vind ik netjes, zeker omdat we vroeg in het seizoen hebben gemaaid.'

Vruchtwisseling

Het in het najaar ingezaaide gras is een snelgroeiend mengsel Havera 2 rotatie van grotendeels tetraploïd Engels en Italiaans raaigras van LC Seeds. Grin teelt gras in vruchtwisseling met akkerbouwgewassen.

De koeien doen het er supergoed op, merkt Van de Brake. 'We voeren het vers aan de 250 melkkoeien, samen met de derde snede van vorig jaar. Die was best droog. Het past er supermooi bij. De productie lijkt iets te stijgen. De koeien gaan van gemiddeld 36 naar 37 kilo melk per dag. De koeien misten toch het vocht in het rantsoen. Ze kunnen nu niet meer selecteren en vreten niet alleen de soja eruit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer