Minder+omzet+akkerbouwmachines+in+2016
Nieuws
© Hendrik Begeman

Minder omzet akkerbouwmachines in 2016

De omzet van machines voor de akkerbouw is vorig jaar met 2 procent gedaald ten opzicht van 2015. Naar verwachting komt de daling tot stilstand en zou de markt in Europa zelfs met 1 procent kunnen groeien.

'De Europese markt voor akkerbouwmachines was in 2016 een beeld vol contrasten', zegt Nina Janßen van het CEMA, de organisatie van agrarische machineproducenten en Europa. Op dit moment zijn twintig bedrijven uit negen Europese landen lid van de CEMA op het gebied van akkerbouwmachines.

In sommige Oost-Europese markten groeide de omzet significant, vooral door de verkoop van veldspuiten en precisiezaaimachines. De groei in deze markten werd deel gecompenseerd door de daling van de orders uit andere landen.

In Frankrijk kwam dat door liquiditeitstekorten bij boeren als gevolg van een slechte oogst. In Polen hadden uitblijvende subsidiebetalingen een negatieve invloed op de investeringen.

Grondbewerking

In de productgroep 'Grondbewerking' constateert Mattias Hovnert van Väderstand een trend naar grotere machines, grotere werkbreedtes en een toenemende integratie en digitale technologie in de apparatuur. Het algemene doel is een groter gebruiksgemak en efficiëntie.

Na een dalende verkoop in 2015 is de verkoop van cultivatoren en freesmachines gestegen met respectievelijk 4 en 3 procent in 2016. Deze stijgingen worden beschouwd als tekenen van een bescheiden herstel, die zich echter nog niet voordoen bij ploegen en eggen.

Veldspuiten

Fabrikanten uit de productgroep 'Spuiten' constateren een groeiende belangstelling voor grotere veldspuiten en voor ecologische landbouw. In Europa daalde de omzet van veldspuiten in 2016 met 8 procent. Duitsland blijft de grootste markt voor veldspuiten, dit ondanks een daling van 24 procent.

De vijftien fabrikanten die deel uitmaken van de productgroep 'Zaaimachines en kunstmeststrooier' zagen de markt in 2015 met 28 procent dalen. Vorig jaar nam de markt voor pneumatische precisiezaaimachines weer toe met 3 procent, met de Oekraïne en Rusland als de best presterende markten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer